Българските биопродукти - гръцки?

Биопродукти

След постъпил сигнал до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) инспекторите, които отговарят за контрола на качеството на пресните плодове и зеленчуци, са извършили масови проверки в търговски складове и производствени бази.

Проверените обекти са били 101, като експертите са констатирали нарушения само в един търговски и един производствен обект.

Биомагазини

При извършена проверка на 15 март в обекти на търговската верига Карфур, са открити преопаковани вносни биопродукти, които фирмата е предлагала на клиентите си като български. Откритите продукти са били портокали, лимони и грейпфрути, които според представените от фирмата документи са с произход Гърция.

Последвала проверка в производствената база на хранителната верига и на кресненската фирма „Амитица“ е установила наличието на допълнителни количества от цитрусовите плодове.

Биохрани

Фирмата е представила съответните търговски документи и Сертификати за биопроизводство, от които е видно, че намерените плодове са произведени от сертифициран гръцки биопроизводител.

Българската фирма „Амитица“ е сертифициран биопроизводител и оператор на биопродукти. Според експертите от БАБХ продуктите отговарят на всички стандарти за качество и са напълно годни за консумация.

Български стоки

Нарушението, което производствената и търговската фирма си извършили, е относно етикетирането, където като държава производител на въпросните биоплодове, е посочена България. По този начин правата на потребителите се нарушават и те се въвеждат в заблуждение, че купуват и консумират български продукти.

Задълбочената проверка на Агенцията по безопасност на храните в обектите на френския хранителен гигант е установила и допълнителни нарушения. Според инспекторите от БАБХ, Карфур е нарушила Закона за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти в Европейския съюз, предлагайки продукти с влошени качествени показатели.

В България дялът на стопанствата, сертифицирани за извършване на биоземеделие е изключително малък, а земята, която се използва за биоземеделие е едва 0.1 % от общата селскостопанска територия на страната.

Само 5 % от произведените биопродукти се реализират на българския пазар. Останалите 95% се изнасят предимно в САЩ, Канада и страните от Европейския съюз. Българските биопроизводители произвеждат основно билки – сушени и на чайове, свежи и замразени плодове и зеленчуци, мед и ядки.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати