Водка от мляко - хит сред любителите на коктейли
gotvach.bg»Статии»Кулинария»Водка от мляко - хит сред любителите на коктейли

Водка от мляко - хит сред любителите на коктейли

Водка от мляко

Единствения начин да накарате силната си половинка да консумира повече пълномаслени млечни продукти е да му купите водка, която е създадена изцяло от мляко.

Изобретението е на английския фермер Джейсън Барбър, който е посветил повече от три години, за да успее да създаде високоалкохолен продукт само на базата на краве мляко.

По ирония на съдбата, млякото, от което се прави единствената в света „млечна“ водка, е същото от което се прави световноизвестното сирене Чедър с марка „Барбър“. Любителите на млечните продукти отлично си спомнят, че именно тази марка спечели световната награда за най-добро сирене чедър за 2012 година.

Прясно мляко

Британецът на средна възраст, който е собственик на елитно стадо от 250 млекодайни крави, решил да разнообрази предлаганите от мандрата му продукти, като се опита да произведе любимата си водка от мляко.

Вдъхновен от опита на жителите на Република Тува на територията на Сибир, които са в състояние да произведат алкохол дори от мляко от якове, г-н Барбър се затворил в лабораторията си.

Повече от три години е отнела разработката на водката от прясно мляко. Авторът на откритието споделя, че тайната на необичайното питие е в предварителното отделяне на млякото на извара и суроватка.

Млечна водка

Отделената по този начин млечна суроватка се оставя да ферментира в бира, като в нея се добавя специална мая, която да ускори процеса на ферментация, като превърне млечната захар в алкохол.

Ферментиралата течност се дестилира с помощта на секретен дестилационен процес. Така полученият дестилат се филтрира тройно с помощта на дървени въглища и/или различни зърнени култури като ечемик. Едва след това водката е готова за бутилиране и разпространение в търговската мрежа.

Любителите на необичайната напитка, в това число и много холивудски знаменитости като Даниел Крейг и Елизабет Хърли, споделят, че тя притежава специфичен, мек, сметанов вкус.

Тези качества я правят изключителна подходяща за директна консумация или като основна база за много от най-известните коктейли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Нели Андонова
и ако е и по-малко вредна,би било наистина перфектно

0
0