gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Да си отгледаме портокал в саксия

Да си отгледаме портокал в саксия

Портокал
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
Виж ››

Да си отглеждаш портокал в саксия е много добро и свежо решение. Цитрусовият плод внася средиземноморски полъх в дома ви с характерния мирис от блестящите си листа. Освен това ще ви зарадва и с вкусни плодове.

Портокалът е непретенциозно растение. Цветовете му ухаят изключително приятно, като по този начин ще ароматизират приятно всяко помещение, в което бъде поставен. Освен това те са и изключително красиви, обагрени в жълто или оранжево.

Портокалът обича средна температура между 10-12 °C през зимата и 17–20 °C по време на цъфтежа и връзването на плодовете. Тези условия са лесно постижими при нашите климатични условия. Лятно време е добре дръвчето да се изнася на балкона, на шарена сянка. Не го оставяйте на пряка слънчева светлина, тъй като тя може да изгори листата му.

Когато времето започне да захладнява, прибирайте портокала в стаята първо само вечер, за да привикне, а след това за целия зимен сезон. Когато е вътре, портокалът ще се нуждае от светлина. Когато денят намалее, му осигурявайте изкуствено осветление.

През летния период портокалът се полива всеки ден, а през зимния - веднъж седмично с топла вода. Не допускайте пресушаване, както и прекалена влага. По време на цъфтежа и завързването на плодовете на дръвчето се пръскат отново с топла вода, а листата се бършат с мокра кърпа.

Портокали

Портокалът се нуждае от хранителна почва. Пресажда се на всеки 2–3 години, а по време на растежа - ежегодно. Това трябва да става рано през пролетта, преди дръвчето да е цъфнало. Имайте предвид, че има закономерност – колкото по-голяма е саксията, в която поставяте портокала, корените се разрастват все повече, а дръвчето остава по-малко.

Когато пресаждате портокала, трябва да знаете, че младите растения се нуждаят от по-лека почва, а възрастните от тежка. За да пресадите растящ портокал, пригответе смес от 2 части чимова пръст, 1 част листовка, 1 част естествена оборска тор и 1 част пясък. За възрастните дръвчета дозата се увеличава с още една част чимовата пръст, с малко количество глина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати