Диня при диабет

Консумация на диня
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Всички плодове са източник на въглехидрати. Повечето от въглехидратите в плодовете са естествени захари (под формата на фруктоза), поради което плодовете има сладък вкус. Когато имате диабет, храните, които имат въглехидрати, ще повишат кръвната ви захар. Въпреки това плодовете са важна част от балансирания план за хранене.

Освен въглехидрати плодовете осигурява няколко други важни хранителни вещества, като фибри, антиоксиданти, както и набор от витамини и минерали. Динята е много по-здравословен източник на въглехидрати, отколкото някои други източници на въглехидрати като рафинирани зърна, бисквити, торти, сладкиши, преработени храни закуски и бонбони.

Добавете плодовете във вашия план за хранене в подходящи количества на порциите и ги изберете пред по-малко здравословните източници на въглехидрати.

Фреш от диня

Динята е без мазнини (наситени мазнини), натрий и холестерол. Също така е добър източник на витамин А и витамин C. Вие може да добавите динята във вашия план за хранене чрез контролиране на размера на порциите.

Динята е сладък плод и поради този факт много хора погрешно смятат, че тя не е подходяща за диабетици. Точно обратното - динята е подходяща при лечението на диабет и трябва да бъде част от диетата на един диабетик. Тя е богата на хранителни вещества, които са от полза за тялото по много различни начини.

Високото съдържание на витамини А помага за поддържане на здравето на вашите клетки и е добър за очите. Витамин С помага на организма да се бори с инфекциите и е мощен антиоксидант. Динята е богата на витамини В1 и В6, които помагат да запазите енергийните си нива високи.

Диня

Високите нива на калий и магнезий помагат на кръвообращението, регулират нервните импулси и имат благоприятен ефект върху кръвното налягане. Динята е без мазнини и холестерол, които са важни фактори при диетата на диабетиците. В действителност тя осигурява повече хранителни вещества на калория, отколкото повечето други плодове.

Ликопенът е другата хранителна съставка, която се среща в големи количества в динята. Това е друг мощен антиоксидант, който предпазва от сърдечно-съдови заболявания и други заболявания на кръвоносната система, които предразполагат към диабет.

Антиоксидантите са молекули, които пътуват през тялото и неутрализират свободните радикали. Свободните радикали, които се получават в резултат на окисление, може да доведат до огромно увреждане на клетките в организма. Те окисляват холестерола, което го кара да се прилепва към стените на артериите. Това може да доведе до инфаркт или инсулт.

По този начин ликопенът помага на организма да се защити от коронарна болест на сърцето. Динята също така е ефективна и при защитата срещу много видове рак - рак на дебелото черво, колоректален рак, рак на гърдата и рак на белия дроб.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
еми бг
еми бг
19.07.2014 22:44
полезна ли е динята при диабет
7
0
Oksana
Oksana
22.09.2013 18:01
Моята лекуваща лекарка (джипи) каза, фруктозата си е захар, не се заблуждавай! Така че, по-внимателно с препоръките. Всеки отговаря лично за себе си! Така че, ако беше добро..а няма начин да не е информирана!
1
1