gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Консумация на гъби при кърмене

Консумация на гъби при кърмене

Гъби

За съжаление няма еднозначно мнение по отношение на консумацията на гъби от бъдещата майка. Столетия те са били част от храненето и бременните не са се ограничавали.

Днес специалистите определят гъбите като тежка храна, която се усвоява трудно и съдържа голямо количество алергени. Попадайки в бебето чрез кърмата, те могат да предизвикат алергия, която да остане за цял живот.

По тази причина не е много препоръчителна консумацията на гъби в периода на кърмене. Гъбите се усвояват трудно дори от зрял организъм, а при кърмеща майка това може да доведе до поява на повишено газообразуване в стомаха на бебето, диария или запек.

Кърмачки

Бебетата, които все още са на кърма, нямат достатъчно количество ферменти в стомаха си за нормалното разграждане на храната, затова е добре майката да се посъветва със своя педиатър.

Гъбите на са препоръчителни за кърмачките и защото съществува вероятност от отравяне, особено при самостоятелно набраните гъби. Достатъчно е да се изядат 20 грама отровна гъба, за да се стигне до тежки и необратими последствия.

Възрастният организъм може и да е в състояние да се справи с леки отравяния, но неукрепналият детски организъм все още няма достатъчно съпротивителни сили.

Най-безопасният вариант остават култивираните печурки. Но и те крият определени опасности, тъй като не е ясно кога и къде са били отгледани и колко химични вещества са използвани за добавки, докато са расли.

Също така гъбите променят състава си, след като бъдат откъснати и в тях се натрупват токсини, които не се отразяват добре нито на майката, нито на бебето.

Гъбите, освен че са вкусни, съдържат и полезни вещества, но трудната им усвоимост ограничава приеманото количество. Като цяло това е продукт, който може да се ограничи, без да се нанесе вреда на организма и той да усети определени липси на витамини или минерали.

Тъй като храносмилателната система на кърмачетата не е достатъчно съвършена, за да поеме толкова тежък продукт, с цел избягване на проблеми е добре да се отложи приемането на тази храна поне до двегодишна възраст.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати