Гъбите Шимеджи са доста популярни в Япония. Те имат пикантен аромат и остър вкус, когато са свежи, а са меки и орехови, когато се готвят.
Гъбите са голям източник на протеини, мед, калий, цинк, селен и витамини от група-B. Също така са богати на диетични фибри и са с ниско съдържание на наситени и ненаситени мазнини.
Тиаминът (витамин В1) е важен витамин, тъй като разгражда захарите в организма. Той също така помага да се поддържа здравето на нервите и сърцето. Витамин B6 помага да поддържате имунната система в добро работно състояние. Той подпомага разграждането на мазнини, въглехидрати и аминокиселини, като същевременно помага да се поддържа здравето на лимфните възли. Освен това витамин B6 помага да се регулират нивата на кръвната глюкоза.
Витамин B9 или фолат е важен витамин за чернодробната функция, а също така и много полезен за бременни жени, оказвайки важно влияние за здравето на бебето. Витамин В12 помага за запазване на неврологичната функция и синтеза на ДНК. Той също играе ключова роля в здравето на червените кръвни клетки. Нервната система разчита на него за правилната си функция.
Диетичните фибри стимулират храносмилането и перисталтиката, като помагат за облекчаване на храносмилането и проблеми със запека. Калият е основен минерал, който подпомага регулирането на течностите, протеиновия синтез и сърдечносъдовото здраве. Високите нива на калий се свързват с намален риск от инсулт, подобряване на контрола на кръвното налягане, както и здравето на костите.
Здравните ползи от цинка включват правилното функциониране на имунната система, храносмилането, контрола на кръвната захар и енергийния метаболизъм.
Гъбите Шимеджи имат деликатен аромат, приятен вкус и неоспорими ползи за здравето на организма - това са основателни причини да се включат към задължителното меню на всеки човек.
Коментари