gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Производство и съхранение на червен пипер

Производство и съхранение на червен пипер

Производство и съхранение на червен пипер

Червеният пипер – тази така любима и изключително често използвана подправка, е една от запазените марки на нашата кухня. В традиционната ни кулинарна традиция почти няма ястие или манджа, в която да не се прибави червен пипер.

Тя е така популярна поради сладникавия оттенък, който придава. Той е изключително подходящ за овкусяване на зеленчукови ястия, пилешко, свинско и телешко месо, а дори и риба. Червеният пипер често се използва за направата на запръжка на някое ястие, заедно със сгорещено олио.

Червеният пипер се дели на два вида - сладък червен пипер и лют червен пипер. И двата вида представляват прах или дребни люспи. Те се получават чрез смилане или счукване на сушени червени чушки или чушлета.

Производство и съхранение на червен пипер

Мленият червен пипер представлява яркочервен прах с малки частици в него. В техния състав влизат смлените стени на плодовете на пипера, семената, вътрешните ципи и в някои случаи – края на стъблото със семенното гнездо.

Суровината за производство на подправки е сушеният пипер. Натрошен на малки късчета счукан пипер може да се купи или саморъчно да се направи в домашното хаванче. Сушения пипер винаги трябва да се съхранява в добре затворени контейнери на хладно и тъмно място.

Често към мления червен пипер се прибавят и други подправки. Такива смески може да се купят или да се направят в домашни условия. Пиперът се съчетава много добре с подправки като босилек, джинджифил, риган, канела, черен пипер, кимион, копър, магданоз, чесън и лук.

Производство и съхранение на червен пипер

Сладкият червен пипер се получава от сладки червени чушки. Той придава на ястията леко сладникав вкус. Освен че ги овкусява, той им придава и характерен оранжев до керемиден цвят. Доста често се използва и за поръсването на различни продукти и салати.

Истинският му аромат обаче се освобождава при термична обработка. С нея трябва да се внимава, тъй като при висока температура захарите в подправката прегарят и вкусът му става горчив.

Лютият червен пипер се приготвя от узрели лютиви чушлета и се използва за подлютяване на ястия, сосове, както и някои смеси за подправки. Нарича се още чили.

Червеният пипер се съхранява добре като се смеси със сол. По този начин се предпазва от насекоми и може да се запази за дълго време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати