gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Без соя в каймата от догодина

Без соя в каймата от догодина

MarianaMariana
Джедай
257958933k
Соя в Каймата
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см-17%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
18.26 лв.
Виж ››

От 1 януари 2014 година влиза в сила еврорегламент, който забранява влагането на соя, консерванти и други добавки в каймата. Съобщението дойде от Българската асоциация на месопреработвателите.

Съгласно изискванията на евродирективата в мляното месо ще съдържа само чист продукт от обезкостено месо, в който няма да има подобрители, консерванти, соя или други вещества. Ще бъде позволено влагането на до 1 процент сол.

Сандвич с Кайма

Министерството на земеделието и храните напомня на някои не дотам коректни български производители, че „мляно месо“ и „кайма“ са синонимни наименования на един и същ продукт. Всички изисквания към мляното месо ще важат с пълна сила и за пакетираната кайма.

Кайма

Новост е изискването върху етикетите изрично да се упомене, че продуктът не е готов за консумация и трябва задължително да се подложи на термична обработка преди да се яде.

Остава изискването етикетът да съдържа подробна информация за съдържанието на мазнини и съотношението мазнини/протеини.

Предвидена е възможност, ако определен производител има желание да предлага по-мазен продукт, да го направи, но преди това да регистрира собствена търговска марка, която да отговаря на останалите критерии.

Експерти от Българската асоциация на месопреработвателите уточняват, че европейските изисквания ще важат единствено и само за мляното месо, но не и за различните видове месни заготовки.

Това означава, че забраната за соя и консерванти няма да засегне продукти като кюфтета и кебапчета. При тях ще продължава да бъде позволено влагането на различни добавки и подправки, в т.ч. соя, лук, подобрители, витамини и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати