Същност и предимства на черната сол

Черна сол
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
22.00 лв.
Виж ››

Произходът на черната сол е от Хаваи. Тя представлява смес от пречистени вулканични въглени с морска сол. Добива се най-вече от ферми за сол, намиращи се на малкото островче Мулокай в района на Хавайските острови.

Причината за уникалния вкус на солта е, че на Хавайските острови архипелагът е с изключително съчетание на различните земни маси. Остров Мулокай е слабо развит и на практика няма индустрия. А при липсата на промишлени или отпадъчни дъждовни води с деликатния баланс на океана водата остава незамърсена.

Морето и начинът на събиране на сол там е с изключително висок стандарт. Когато се извади, солта се изсушава с помощта на слънчевите лъчи.

Поставя се в прозрачни затворени контейнери, което позволява на влагата бавно да напусне красивите ѝ кристали. Също така всички ценни микроелементи и електролити остават непокътнати.

Активният въглен, който се добавя, придава цвят на солта, както и детоксикиращ ефект. Той има доказан антитоксичен ефект и палиативен ефект за храносмилателния тракт, като много хора го приемат като хранителна добавка.

Съдържанието на натрий в черната сол е около 90 %, поради което не трябва да се счита за слабо солена. Останалото са естествени минерали, които са много полезни за човешкото тяло.

Видове сол

Във вкуса ѝ се долавя кисела нотка, дължаща се на натриевия бисулфат. Тя се съдържа в консерванти или противослепващи агенти.

Черната сол се радва на голяма популярност сред вегетарианците в Индия. С нея те приготвят айрян, в който добавят щипка черна сол и щипка смлян черен кимион, а в комбинация с пресен кориандър и лимон се поднасят не само зеленчукови салати, но и различни тропически плодове.

Смята се, че черната сол помага за намаляване на киселините в стомаха.

Когато бъде добавена към дадено ястие, черната сол дава усещане за присъствие на ядки. Тя е високо ценена от най-известните готвачи в света.

С нея често се поръсват морски дарове и салати, тъй като създава невероятен контраст и ефект на готовите ястия. Като цяло се смята, че черната сол подхожда най-вече на морските дарове и птичето месо.

У нас черната сол може да бъде отрита в специализирани магазини. Цената е между 10 лв и 12 лв за 200 г.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати