Как да почистим шаран
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да почистим шаран

Как да почистим шаран

Почистване на шаран
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
30.00 лв.
Виж ››

Шаранът е един от най-популярните видове риба днес, но това не винаги е било така. Някога тази риба е смятана за негодна. Когато я уловели, много рибари я изхвърляли, а други я използвали като примамка. В наши дни шараните имат по-големи размери и по-добри вкусови качества.

За да почистите шаран за ядене, всичко, което ви трябва, е малко време и остър нож.

Почистване на шаран

Поставете шаран върху плоска повърхност с главата обърната към вас и намерете хрилете. Плъзнете ножа в джоба, напипан зад хрилете и го движете по посока през гръбнака. Спрете, когато усетите, че докосва костите. Продължете, като пуснете ножа по цялата дължина на шарана до опашката.

Повдигнете кожата, която току що сте прорязали и поставете ножа в шарана. Прокарва се по дължина на рибата, докато стигнем корема. Така се получава голямо парче филе. Отрежете го и го отделете встрани.

Натиснете долната част на опашката с ръка, като внимавате да я поставите върху мястото, където е само кожа, а не месо. Поставете ножа под кожата, като го плъзнете между нея и месото. Местете ножа бавно към върха на шарана, за да отделите филето.

Пълнен шаран

Идентифицирайте тъмно червената зона в средата на филето от риба. Това е мускулът, който има непривлекателен за повечето хора вкус. Той трябва да се премахне. Това става, като от едната страна по дължината се срязва, както и отдолу. Същото се повтаря и от другата страна, след което мускулът се изважда.

Следва премахване и на останалото филе - от долната част на рибата. То е по-трудно, тъй като костите на рибата са малки и отстраняването им е сравнително трудно. Това става, като внимателно поставите ножа между кожата и месото и бавно движите по протежение на рибата.

Получените парчета филе се измиват добре и са готови за термична обработка. Освен под формата на филе, шаранът може да се консумира и цял. За целта се почиства отвътре, като разрезът отново е през гърба. Процедурата е по-различна от посоченото почистване, тъй като стремежът е да се запази цялостният му вид, както и плънката, поставена в него.

След като вече знаете как да си почистите шаран, препоръчваме да си приготвите:

- печен шаран;

- шаран чорба;

- шаран за Никулден;

- паниран шаран;

- пълнен шаран;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
a
a
02.11.2013 09:22
ПП
0
0