Как да подредим коледната трапеза?

Коледна трапеза
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Дните около Коледа са едни от най-хубавите за всяко семейство. Споделените мигове около елхата с играчките, ароматът на сладки и смехът на любимите хора – това е безценно. В тези дни главните събития се случват около трапезата, с всички вкусни ястия и уюта, който създава. Поради това тя трябва да е подходящо подредена - с правилните ястия, които поводът изисква.

Традиционната коледна маса трябва да е богата. Детайлите трябва да са в премерено количество, но не и прекалено много. Първият вариант е да заложите на класически и изчистени форми в бяло и сиво. Карираната покривка е задължителна, ако искате масата да грее в топли цветове. Най-доброто решение е отдолу да заложите на чисто бяла покривка, върху която да се постави по-малка и декоративна такава.

Свещите също са задължителен елемент - в типичните червени цветове. Добра идея е в стъклена ваза да поставите няколко елхови клонки, от които да се носи приятен аромат през цялата вечер. За да добавите специално отношение в подредбата на чиниите и приборите за всеки гост, оставите пред него написано от вас лично послание.

Ако желаете тази година да придадете по-модерна визия на коледната ви трапеза, то заложете на друг подход за аранжиране на масата. Играта с цветовете и акцентирането върху контрастите на бялото, червеното и зеленото е добра идея. Елементи като ябълкови мотиви, метални фенери и оригинална поставка за сервиране ще ви осигурят комбинация от свежест и стил.

На трапезата задължително се слагат жито, ориз, боб, леща, стафиди и ошав. Те са символ на зачатието, бременността и вълшебството на раждането. Задължителни елементи от украсата са още дряновите и елхови клонки, както и свещичките.

В огнището (който има такова) стопанинът на къщата слага най-голямото дърво, което се нарича бъдник. Поверието гласи, че той трябва да е лично отсечен от стопанинa и трябва да е толкова голям, че да гори до сутринта. Бъдникът пази домa от болести и злини.

Коледа

На 24-ти декември (Бъдни вечер) цялото семейство се събира на постна празнична вечеря. За броя на ястията има няколко варианта. Старите хора казват, че трябва да са девет - колкото трае бременността на една жена, други - че трябва да са седем, колкото са дните в седмицата, а трети твърдят, че трябва да са дванадесет, колкото месеците в годината. Традицията у нас е те задължително да са нечетен брой. Добре е да включите:

Домашно приготвена питка, мед, лук, орехи, кана червено вино, чесън, сушени плодове, ошав, варено жито, ядки (тиквени, слънчогледови семки), лозови или зелени сарми, тиквеник, пълнени чушки с ориз или фасул и варени гевречета за коледарите.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати