Соковете съдържат повече захар от газираните напитки

Пиене на Сок
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

Повечето хора сме възприели, че е много по-здравословно да пием соковете, които се предлагат в магазините, отколкото газирани напитки.

Може би, защото тези сокове носят пред себе си и „натурален“ или пък само „плодов“ – вероятно това ни подтиква да смятаме, че са здравословни. Ако не здравословни, то поне значително по-малко вредни, за разлика от всякаква газирани напитки.

Може би никой от нас няма ясно обяснение защо мисли по този начин и кое прави натуралните и плодови сокове по-полезни от газираните напитки.

Всъщност соковете могат да бъдат полезни, само ако сте си изстискали плод у дома, категорични са специалистите. Всички останали „здравословни“ напитки, които се продават, не са препоръчителни за постоянна консумация.

Оказва се, че соковете съдържат по-голямо количество захар, отколкото има в газираните напитки. Британското правителство дори взе мерки срещу консумацията на такива напитки и започва кампания срещу затлъстяването на нацията.

Плодов Сок

Властите са категорични, че някои производители на напитки слагат прекалено голямо количество захар в продуктите си и по този начин застрашават здравето на хората. Учени от Оксфорд подкрепят тази позиция и призовават хората да спрат да консумират подсладени напитки често в името на това да са здрави.

Според експертите потребителите получават твърде объркана информация за продуктите, които купуват и често пъти дори информацията е невярна. В плодовите сокове липсват фибри, както и други много полезни хранителни вещества, но пък за сметка на това са изключително богати на калории.

Австралийски учени направили проучване по същия въпрос преди време. Според резултатите и на тези специалисти, дори ябълковият сок, който често предпочитаме пред газираните напитки под предлог, че е по-здравословен, трябва да бъде ограничен.

В 100 мл ябълков сок, произведен от една от най-купуваните марки в Австралия, се съдържали същото количество въглехидрати и калории, колкото в 100 мл газирана напитка.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати