gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Годжи бери забавя стареенето

Годжи бери забавя стареенето

Годжи Бери

Плодът годжи бери става изключително популярен у нас. За него се разказват много легенди. Най-известната от тях е от времето на богатите години на китайската династия Тан. Един ден, пътуващи от Запад търговци срещнали млада девойка, която ругаела и удряла немощен старец.

Те веднага скочили да помогнат на стареца, възмутени от постъпката на младото момиче. В отговор обаче те чули: „Не се намесвайте! Това е синът ми. И напълно си е заслужил наказанието, защото никога не ме слуша! ".

По-късно търговците разбрали, че майката всъщност е на над 300 години, но изглежда така благодарение на чудодейна билка, която пие всеки ден. Малкият и син бил „едва" на 90 години, но изглеждал така ужасно, тъй като отказвал да приема плодовете.

Той бил оглупял, остарял преждевременно, немощен и полусляп. Търговците били готови на всичко, за да узнаят името на магическата билка на младостта - Годжи.

Плодовете на годжи бери традиционно се отглеждат в Китай и Тибет. Те заемат важно място в традиционната китайска медицина. В продължение на хиляди години са били използвани в много лекарства, доказвайки своята ефикасност.

Няма друго растение на земята, което да вирее при толкова стресови условия, колкото годжи бери. Учените установяват, че това толкова малко плодче е пълно с високо биоактивни полизахариди. Това са сложни въглехидрати, свързани с протеини.

Ползи от Годжи Бери

Те биват произвеждани от някои растения като изключително ефективен защитен механизъм срещу атаки, свързани с околната среда. Консумирайки растения, богати на такива полизахариди, тези защитни реакции у нас се увеличават.

Освен това, полизахаридите в плодът взаимодействат добре с хипофизната жлеза. Те стимулират освобождаването на човешкия хормон на растежа.

Това е основният хормон, който контролира другите. Той може да противодейства на ефектите на стареенето, правейки ни да изглеждаме и да се чувстваме по-млади.

Годжи берито успешно предотвратява окисляването и запазва клетките на нашето тяло, като по този начин също предотвратява стареенето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 7
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ЕМИ
ЕМИ
09.03.2014 13:33
От две седмици вземам от този плод ище видим какъв ще е резутата.
1
0
здравословна
здравословна
23.01.2014 14:24
Чудесен плод! Всяка сутрин закуската ми е от здравословен протеинов шейк и 20 плодчета годжи бери. Чувствам се страхотно!!!
3
1