Засаждане и отглеждане на рукола
gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Засаждане и отглеждане на рукола

Засаждане и отглеждане на рукола

Рукола

Руколата е растение, което е изключително лесно и непретенциозно за отглеждане. За да се радвате на вкусните листа на растението при добри условия, са нужни около четири седмици от засаждането.

Руколата се отглежда по едно и също време със спанака и марулята. Най-доброто време за засаждането и е ранна пролет през април-май, когато времето все още не е станало прекалено горещо. Руколата обича по-хладно време с температури до около 25 градуса.

Мястото за засаждане в двора трябва да е по-сенчесто, защото тя се нуждае от не повече от 4-5 часа слънце на ден. В противен случай бързо стрелкува и листата стават по-горчиви. Другото важно нещо за доброто развитие на зеленчука е почвата да бъде с висока влажност така, поради което налага да се полива обилно.

Ако желанието ви е да се сдобиете с рукола за собствени нужди, за разнообразие към другите салати или просто за да опитате, най-добре е да я насадите и в няколко саксии. Така ще можете да ги премествате за да не бъдат изложени на прекомерна слънчева светлина.

При руколата периода на вегетация е къс. Поради това тя може да бъде отглеждана и целогодишно. Това растение може да се засажда поетапно - през период от 10 – 15 дни, в отделни лехички. По този начин да се наслаждавате почти целогодишно на този вкусен и изключително здравословен зеленчук.

Засаждане на Рукола

През пролетта семената се засяват през първата десетдневка на месец април, а през есента – сеитбата се прави през първите десет дни на септември. За целта изберете подходящо място във вашата градина, където слънцето не грее целодневно по възможност.

Семената се посаждат в редове на разстояние 20–30 см един от друг. Поставят се равномерно и се покриват с 1 см пръст. Добре е след това почвата да се полее обилно.

Първите листенца на растението се появяват в рамките на следващите 7 до 14 дни. През периода, а и след него почвата трябва да се поддържа постоянно влажна.

Най-вкусни, крехки и ароматни са листата на руколата след около 35–40 дни от засаждането на семената. Те трябва да са с дължина от около 7–8 см. След този период те стават по-жилави и с по-наситен пикантен привкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати