gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Задават се нови разпоредби за хипермаркетите

Задават се нови разпоредби за хипермаркетите

Задават се нови разпоредби за хипермаркетите

Ако бъде одобрено новото предложение на БСП, в интернет ще се качват общите условия, по които големите хипермаркети в страната се договарят с доставчиците си.

Предложението засяга и производителите, които ще са облекчени от клауза, според която не трябва да заплащат на хипермаркетите за това, че излагат стоката им по витрините си.

"Нашата цел е българският производител да е защитен” – заяви депутатът Корнелия Нинова, като добави, че е крайно време държавата да се намеси в търговските отношения между производителите и хипермаркетите.

Задават се нови разпоредби за хипермаркетите

От българското производство критикуват големите търговски вериги, които имат твърде големи изисквания, непозволяващи на българските производители да предлагат стоките си.

От хипермаркетите отрекоха търговските вериги в България да работят в единомислие, като гарантираха, че всяка една от тях работи по собствени правила.

От бранша смятат, че намесата на държавата е антипазарна.

"В момента има практики на непазарно отношение и ще се опитаме с този закон да ги премахнем” – каза от друга страна Нинова, която не е съгласна, че държавата трябва да стои настрани от отношенията между търговските вериги и българските производители.

Управляващите планират и да премахнат голяма част от таксите, които производителите трябва да плащат на хранителните вериги.

Задават се нови разпоредби за хипермаркетите

В някои от родните хипермаркети се срещат доста странни такси като такса рожден ден например, която производителите са длъжни да плащат, ако искат продуктите им да се предлагат в съответния магазин.

В някои вериги допълнителните такси, които производителите трябва да плащат, са 17.

От хранителните вериги смятат, че публичното публикуване на договорите им е неприемливо, защото според тях всеки един магазин има право на търговска тайна.

„Това ще е един катастрофален закон за българския бизнес и българските потребители. Това е една атомна бомба, с която държавата се опитва да убие комар” – смята председателят на Сдружение за модерна търговия Йордан Матеев.

Според Корнелия Нинова, ако утежняващите такси за производителите бъдат премахнати, това ще намали цените на храните, но от хипермаркетите твърдят, че ще ги оскъпят.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати