gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Глог - задължителна билка за сърдечноболните

Глог - задължителна билка за сърдечноболните

Чай от глог

Глогът или Crataegus laevigata е широко използван в производството на редица лекарства. Най-често го свързваме с комбинацията мента-глог-валериана, която се използва за цялостно успокоение. Освен за нервите обаче, глогът е добър и за сърцето.

Глогът е широко разпространено растение. Малките му червени плодчета не се отличават с особен вкус, но от друга страна блестят със своите безброй ползи. Попаднете ли на него, най-добре напълнете джобовете си, за да може да си приготвите по-късно чай. Но внимавайте – клоните му представляват видоизменени бодли.

Растението е едно от най-ценените в народната медицина. В него се откриват съединения като флавоноиди, танини, тритерпенни въглеродни и още много други. Те го правят растение номер едно срещу сърдечносъдовите проблеми.

Глогът стабилизира кръвното, намалява риска от аритмия, лекува сърцебиенето, подобрява дейността на сърдечния мускул и намалява неговата възбудимост. Препоръчва се и при стрес и безсъние - в най-честата спомената комбинация – мента, глог и валериан.

При проблеми със сърцето могат да се приложат няколко рецепти с глог. Най-ефикасната е тази с две супени лъжици глог и чаша ракия. Двете се смесват в тъмен стъклен съд. Оставя се на тъмно за 1 седмица, след което се прецежда през марля. От него се приемат по двадесет разтворени във вода капки преди всяко ядене.

Глог

Друг вариант за прием на глога е под формата на чай. 3 супени лъжици сушен глог се заливат с 500 мл вода и след 20 минути запарка – чаят е готов. Ежедневния прием на този чай доказано подобрява работата на сърдечносъдовата система само след месец.

При сърдечна невроза пък се препоръчва запарка от 2 супени лъжици глог и 400 г кипяща вода. Оставя се 2 часа, след което се прецежда. На полученото се добавят 2 супени лъжици мед. От отварата се пие се 3 пъти дневно по 1 кафена чашка преди всяко хранене.

Ако нямате пресен глог, се приема глогов екстракт. От него се взимат по 20-30 капки 3-4 пъти дневно. Той понижава и нивото на холестерина в кръвта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати