Дяволската уста е изключително разпространена в китайската медицина – там често я прилагат при нередовен цикъл при жените, както и за различни полови смущения. У нас също е популярна, най-вече с успокояващото си действие, използва се още при метеоризъм, главоболие, анемия, преумора и др.
Билката дяволска уста действа като успокоително. Специалистите препоръчват отвари от билката да не се смесват с хапчета за сън или седативни лекарства. Освен това билката има и разреждащи кръвта свойства.
Независимо, че говорим за билка, желателно е, преди да решите да правите някоя от отварите, да се консултирате с фитотерапевт. Той ще ви помогне с дозите на билките, така че да съответстват на вашата индивидуалност.
Повечето рецепти съдържат и други билки, освен дяволска уста – най-важното е никога да не приемате тази билка в суров вид, тъй като е отровна.
При безсъние направете си отвара от 30 г листа от къпина, 15 г стръкове от мащерка и бял смил. Към тях сложете и по 20 г стръкове от лазаркиня и дяволска уста. Разбърквате сместа и отделяте от нея 2 с.л.
Заливате дрогите с половин литър гореща вода и оставяте сместа да престои три часа. После прецедете и приемайте по ½ ч.ч. 3 или 4 пъти на ден.
При невроза смесете 25 г дяволска уста и 30 г липа. Към тях добавете по 15 г листа от глог, корени от дилянка и листа от мента. Разбърквате сместа и вземате 2 с.л., които варите за 3 минути в 1 ч.ч. вода. Изпивате по една винена чаша три пъти на ден.
В случай, че страдате от хипертония, смесете в равни количества цветове от черен бъз, глог, листа от маточина и бреза, клонки бял имел, корени от дилянка и стръкове чубрица и дяволска уста.
Заливате с половин литър вода 2 с.л. от тази смес и варите пет минути, след това изчаквате сместа да изстине. Накрая прецеждате и пиете преди храна по 1 винена чаша.
При болка в сърдечната област, смесете по 1 ч.л. дяволска уста, корен от аир и зърника, шипка и багалник. Добавете същото количество момина сълза, мента, глог, бутрак, валериана.
лагате всички тези билки в литър и половина вода и оставяте сместа на котлона, за да заври. Билките врат пет минути, после настойката се оставя да се кисне осем часа. След това се приема три пъти на ден по 100 г – желателно е тридесет минути преди храна.
Коментари