Лечението с естествени природни средства е дело на древните народи, които изобретявали методи за намиране на лек за своите болести. Сред тези лечебни чудотворни растения е облепихата – наречено още морски зърнастец, то е открито в крайбрежните пясъчни почви на родината му Тибет.
Облепихата се смята за лечебно растение, което дава плодове, наподобяващи дренките – с лек кисел, но сладък вкус и аромат, сходен с на ананаса.
Растението е изключително издръжливо, като може да вирее и на суша, и на студ. Макар да има красиви цветове с жълто-оранжеви оттенъци, то не те носят лечебните сили на облепихата. Всъщност тяхната сочна месеста част, обвиваща ядката, е това, което доставя здравословни ползи. В състава на облепихата влизат витамини от групите А, В, С и Е. В него има още калций, желязо, манган, магнезий и ненаситени мастни киселини.
Заради полезния състав на растението, то се използва широко в естествената природна медицина. То спомага за лечение на чернодробни и белодробни заболявания, за регулиране на холестерола, за лечение на кръвни и ракови заболявания. Ето и няколко лечебни рецепти с облепиха:
Масло от облепиха
Маслото от облепиха се приготвя от неговите узрели плодове, които се смилат в миксер или в месомелачка. Те се поставят върху гъсто сито и се разбъркат, докато не отделят целия си сок. Готовият сок се прехвърля в широк съд, като за целта можете да използвате стъклен буркан. Той се покрива с марля, а след това се съхранява в продължение на 2-3 дни в тъмно хладно помещение. През този период маслото само изплува на повърхността. Когато измине времето, с лъжичка се премахва маслото и се събира в стъклено бурканче. То се съхранява в хладилник и може да се използва в здравословни кулинарни рецепти.
Чай от облепиха
Друга здравословна натурална рецепта е чаят от облепиха. За него са ви необходими около 150 г зрели плодове, които да намачкате до получаване на пюре. Към него се прибавя 1 с. л. черен чай, след което се залива с топла вода. Похлупва се и се оставя да престои за около 5-10 минути. Накрая се прецежда и се добавя мед.
Мармалад от облепиха
Мармаладът от облепиха е друга здравословна рецепта, чрез която да се възползвате от полезните качества на растението. За него ви трябват узрели плодове, които се заливат с гореща вода и се затварят за около 3-4 минути. После водата се отлива, а плодовете се прецеждат с помощта на рядко сито или гевгир. Добавя се около 500 г захар на 1 кг каша. След това се разбърква и се оставя да вари за около 5-10 минути, докато захарта се разтвори и сместа се сгъсти. Накрая мармаладът се изсипва в бурканчета.
Отвара с облепиха против косопад
Облепихата проявява полезни свойства за косата. Затова можете да използвате растението за отвара против косопад. Необходими са ви 1 с.л. листа и плодове, които се заливат с вряла вода. Продуктът се вари за около 4 часа със затворен капак. Готовата отвара се приема 2 пъти в деня преди хранене.
Коментари