gotvach.bg»Статии»Любопитно»Мързелът ни пази от преяждане

Мързелът ни пази от преяждане

Преяждане
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Мързелът, колкото и да е заклеймяван като лош навик, би могъл да бъде много полезен в борбата с преяждането и яденето на нездравословна храна, сочат резултати от ново изследване, цитирано от Ройтерс.

Нежеланието на хората да се вдигнат от дивана, когато удобно са се настанили на него, може да бъде от полза в борбата със затлъстяването, смятат авторите на въпросното изследване.

Изборът между това дали да похапнат здравословна или нездравословна храна зависи от това коя от двете е по-близо до тях, убедени са учените от университета Сейнт Бонавенчър в Ню Йорк.

Така например, ако нискокалоричен продукт, какъвто е ябълката, е на една ръка разстояние, а нездравословните пуканки, които безспорно са вкусни, са по-далеч, хората са много по-склонни да посегнат към плода.

Деца

Ръководител на изследването е Грегъри Привитера – той е психолог и

споделя, че идеята за проучването се е родила от опита със собствените му деца. Привитера обяснява, че винаги, когато децата му кажат, че искат някаква закуска, той им отвръща, че на масата в кухнята има купа, пълна с плодове.

Малчуганите обикновено отвръщали, че не искат да си похапват от тях. Баща им обаче обяснявал, че могат сами да си приготвят закуската, която желаят. След няколко минути малчуганите се връщат от кухнята с няколко плода в ръцете си.

По този начин психологът е установил, че хората са по-склонни да посегнат мързеливо към онова, което е най-близо до тях, отколкото да се занимават с приготвяне на желаната закуска.

Изследването на психолога Грегъри Привитера успява да докаже, че мързелът има и своята добра страна. Ако умишлено започнете да слагате по-близо до себе си плодовете и зеленчуците вместо нездравословните чипсове, мързелът ви може действително да се окаже изключително полезен.

Проблемът обаче се появява, когато освен мързелив, човек е и досетлив. Ако например предвидливо сложите нездравословната храна по-близо до себе си, теорията, че мързелът ще ви предпази от преяждане, започва да губи смисъл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати