gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Биомесото по родните пазари ще се увеличи

Биомесото по родните пазари ще се увеличи

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121266
Биомесо
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Наскоро беше обявено, че по програмата за развитие на селските райони, която ще подпомага биологичното животновъдство, е предвидено да се увеличи количеството на биомесото по родните пазари.

Все повече фермери планират да отглеждат основно овце и кози по програмата на асоциация Биопродукти.

Към момента биофермите в страната са около 10, тъй като необходимите лицензи и разрешителни за откриването на подобна ферма са прекалено много и родните производители трудно си ги набавят.

От бранша потвърждават, че интереса на потребителите към биохраните става все по-голям и дори повечето клиенти се съгласяват да платят повече, стига да са сигурни, че ще консумират биохрани.

Меса

Според данните на специалистите през 2013 година има ръст с 32% на продуктите, предлагани от сектора на екоземеделието в страната.

Министерството на земеделието и храните съобщи, че ще впише в електронен регистър биопроизводителите в България.

Чрез този регистър потребителите в страната ще имат възможност сами да направят справка за даден продукт, производител или вносител.

В информацията за продуктите ще бъдат представени всички актуални сертификати и нормативни документи, свързани с биологичното земеделие.

От държавен фонд Земеделие обявиха и старта на събирането на годишните декларации за млечни квоти. Производителите и изкупвачите на краве мляко трябва да подадат декларациите си от 1 април до 15 май.

Прясно мляко

В документите трябва да бъдат отчетени количеството мляко от 2013 и 2014 година, което се е добило. Декларациите трябва да бъдат подадени по адресна регистрация за физически лица и по адрес на търговска регистрация за фирми.

За закъснелите производители са предвидени санкции.

В България схемата за млечни квоти официално ще се прилага от 1 април следващата година, като целта ѝ е да намали несъответствието между търсенето и предлагането на млечни продукти на пазара и да ограничи свръхпроизводството.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ензити
ензити
04.04.2014 15:23
егати хемороида
0
0