Как да си направим домашно приготвена бира

Халба Бира

Бирата, най-древната алкохолна напитка, се произвежда с помощта на процес на варене. В него нишестето, което се намира в житните зърна, малцовия ечемик, пшеницата, царевицата и ориза ферментира. Една от най-често срещаните съставки в бирата е хмела.

Той действа като естествен консервант и допринася за отчетливия ѝ вкус. Понякога по време на ферментационния процес се добавят и други консерванти или вкусове, като разни билки. Бирата, която се вари по цял свят, се разделя обикновено на две категории: светла и тъмна. Повечето бири имат по-скоро ниско съдържание на алкохол, което варира от 4% до 6%.

В днешно време правенето на домашна бира е много популярно. Много хора произвеждат големи количества бира в собствените си домове. Следното е много проста рецепта, подходяща за хора, които тепърва започват да се занимават с тази дейност.

Как да си направим домашно приготвена бира - лесна рецепта:

Изисквания:

Процесът по варенето на бирата е доста дълъг и затова ще са Ви необходими много аксесоари. Следните са инструментите, които ще Ви потрябват:

• Голяма тенджера, която да побира около 3 галона (11-12 литра) течност и голяма кофа, побираща около 10 галона.

• Пластмасови тръби, кухненски термометър, дълга лъжица и празни шишета с капачки за съхраняване на бирата.

Освен тези инструменти са необходими и съставки:

• Вода

• 40 унции ( 1 унция- 29 милилитра) малцов екстракт

Бира

• Пакет мая

• 7 чаши захар

Процедура

• Стъпка 1: за да започнете работа трябва всички инструменти, необходими за процеса, да са стерилизирани. Затова измийте тенджерата, кофата и лъжицата в почти вряща вода или в съдомиялната машина.

• Стъпка 2: напълнете точно 3 галона прясна вода и я поставете на такова място, на което да може да стои доста време. Трябва освен това да сте убедени, че температурата в помещението няма да надвишава 20 градуса по Целзий.

• Стъпка 3: сварете около 2 галона вода в голяма тенджера и бъркайте. Добавете малцовия екстракт когато се покажат мехурчетата във водата. След около 20 минути водата започва да ври. Сега е време да прибавите и да разтопите захарта.

• Стъпка 4: след като захарта се разтвори, изсипете съдържанието на цялата тенджера в голямата кофа, която е пълна с вода. Изключително важно е да изсипете съставките бързо, за да могат да влезнат и въздушните мехурчета. Те играят важна роля в процеса на ферментацията.

• Стъпка 5: сега изсипете малко студена вода при варенето на бирата, за да се понижи малко температурата. След като температурата се изравни със стайната, добавете маята и бъркайте докато тя изчезне. След това покрийте с нещо кофата и я оставете да ферментира.

• След като изминат 10-12 дни или повече, пробвайте малко количество от бирата. Ако вкусът ѝ е още сладък, я оставете да ферментира още няколко дни за да стане по-горчива.

Варивото накрая се превръща във вкусна домашно приготвена бира. Приготвянето обаче не е пълно само с ферментирането. Важно е и как да бутилирате бирата.

• За да бутилирате бирата първо стерилизирайте шишетата.

• Добавете във всяка бутилка по две лъжици захар.

• Следва най-критичното. Използвайки тръбата напълнете бутилките. Оставете по малко въздух, за да може течността да се движи. Бъдете внимателни и не „притеснявайте” утайката на върха на кофата.

• Раздрусайте бутилките докато се разтвори захарта и ги оставете за дълго, дълго време на хладно място.

Най-добрата бира може да бъде пробвана едва след като бутилките са престояли няколко години. Можете да изпробвате и други рецепти, които са достъпни чрез Интернет. Някои от тях дават отлични и вкусни резултати.

Винаги помнете да не препивате, макар и бирата да има страхотен вкус. Една ирландска приказка гласи:

„Пиенето е проклятието на земята. Кара те да се сбиеш със съседа си, да застреляш господаря си, а накрая той започва да ти липсва.”

От друга страна няма нищо лошо в пиенето и както правилно съветва Томас Джеферсън:

„Бирата, ако се пие в умерени количества, често омекотява нрава, заздравява духа и допринася за доброто ни здраве.”

Рейтинг

5 2
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Дечо Георгиев
Технологичния процес изисква точност.
Това може да се постигне с:


0
0
daniel.trifonov
daniel.trifonov
23.09.2013 16:30
Доста странна рецепта за бира. 2 лъжици захар за бутилиране - много голямо количество. После бирата ще излезе само на пяна от бутилките.
Посетете форума на българските домашни пивовари, там има много смислени рецепти!
Потърсете в гугъл "как да сваря първата си бира"
4
0
managerbrewingden
managerbrewingden
17.01.2013 16:23
Тук има такива комплекти
0
0
managerbrewingden
managerbrewingden
17.01.2013 16:12
А защо не пробвате с комплект за бира-приготвянето не е толкова трудоемко .
0
0
boris
boris
30.11.2012 13:10
ПИШИ НА БЪЛГАРСКИ КАКВИСА ТИЯ ГАЛОНИ МАЛОНИ МАЙИ
БЪДЕТЕ ПО КОНКРЕТНИ
6
0
вмв
вмв
15.10.2012 16:28
Първият български сайт и форум за домашно пивоварство :Варенето на домашна бира не може да се опише само с няколко реда. Който желае да се научи нека посети нашия форум. Вече втора година варим и отлежаваме всякакви видове домашна бира.
0
0
хм
хм
23.09.2011 12:34
Трудно ще се получи.
2
0