Пицата може да е полезна за талията

Пица

Досега пицата се приемаше като враг на здравословното хранене. Оказва се, че тя може да не бъде вредна, ако се приготвя по правилен начин, твърдят учени от университета в Мериленд.

Смята се, че ако пицата се приготвя с пълнозърнесто- вместо с бяло брашно, освен това се пече на 250 градуса, не само няма да бъде вредна, а дори може да се окаже полезна за талията ни.

Кои са основните продукти, които се слагат върху пицата – това са домати, сиренa, подправки, месо и колбаси. За да си приготвите здравословна пица, трябва да внимавате в количеството на сирената.

Друг съвет на специалистите е да внимавате с месните продукти. Препоръчва се да добавяте нетлъсто месо, както и непушени колбаси. Най-добре е, ако има месо върху пицата, да сложите повече зеленчуци, съветват диетолозите.

Сочна пица

Доматите са задължителна част от пицата – съдържат много ликопен и често са препоръчвани от диетолози в режимите за хранене. Подправките също са важна част от пицата и можете да ги добавяте без притеснение, тъй като повечето подправки всъщност имат способността да ускоряват метаболизма.

Най-често за пица се използват босилек, риган, чесън и черен пипер.

Задължително е да забравим за бялото брашно и да го заместим с пълнозърнесто, освен това пицата трябва да се изпича за 14 минути.

Градусите на фурната могат да бъдат между 200 и 280, смятат учените.

Така ще се увеличи количеството антиоксиданти в храната, но това само при условие, че пицата се консумира не повече от 18 часа, след като е приготвена, допълват още специалистите, които са цитирани от International Journal of Obesity.

Оказва се, че не само вкусната пица е набедена погрешно за вреден продукт – италианската паста също попада в този списък заради съдържанието на глутен. Диетолози смятат, че спагетите, в които има яйца и пшеничен грис, съдържат в себе си съвсем малко количество нишесте.

Специалистите не пропускат да подчертаят, че много зависи по какъв начин са приготвени в крайна сметка спагетите. Когато се превари, пастата се разкашква и се отделя вредния глутен, обясняват диетолози.

Ако обаче приготвите спагетите ал денте или леко сурови, нишестето в тях не се отделя, което ги прави и напълно безвредни за талията ви.

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати