Заведенията за бързо хранене планират масови протести

заведения за бързо хранене

Служители от заведенията за бързо хранене подготвят масови протести в 33 държави на 15 май. Работниците настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд.

В над 150 американски града ще се проведат открити демонстрации, като към тези протести ще се включат и служителите от веригите в Япония, Бразилия, Мароко и Италия.

Служителите от САЩ настояват заплащането им да бъде повишено до 15 долара на час, тъй като към момента то е двойно по-малко – 7.25 долара на час.

Работниците от веригите Макдоналдс, Бъргър Кинг Кей Еф Си и Уендис са договорили протестно движение, което да обхване 6 континента.

Фаст фууд

Около 200 служители на заведения за бързо хранене започнаха за първи път протести в Ню Йорк през 2012 година, след което стачката се разпростря в над сто американски града.

Сега протестът на служителите в сектора на бързото хранене се организира от Международния съюз на работещите в хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, хотелиерството, ресторантьорството, кетъринга, тютюневата промишленост и сходни браншове (UITA), обединяващи 396 синдиката в 126 страни и общо 12 милиона служители.

Протестите са подтикнати от все по-голямата разлика в доходите на служителите на минимална заплата и по-богатите представители в САЩ.

Искането е подкрепено от международния съюз на служителите в сферата на обслужването, който има над 2 милиона членове по цял свят.

Неотдавна Макдоналдс обяви, че веригите им за бързо хранене в Русия са силно засегнати от кризата в Украйна. В Русия се намира един от седемте най-важни пазари за световната верига след САЩ и Канада.

Газирано

Половината от храната, предлагана в руските закусвални на Макдоналдс, е вносна.

От друга голяма компания - Coca-Cola, решиха да изключат съставка от напитките си, която силно е притеснявала потребителите.

Представителят на компанията Джош Голд обяви, че от продуктите на Coca-Cola ще бъде изключено растително масло, което се използва като стабилизатор на вкуса на напитките.

Мярката беше предприета след направена петиция от няколко хиляди души.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати