Съединение в соевия сос мори СПИН

Соев сос
Електронна везна тип кана-30%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Електронна везна тип кана
46.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Синдромът на придобита имунна недостатъчност (СПИН) е болест, която най–често се предава по полов път, чрез кръвни продукти, секрети на тялото (еякулат, слюнка, кърма, вагинален скерет), по време на бременността, раждането и други.

СПИН се причинява от ХИВ вирусът, който довежда до спад в имунната защита на организма, като го прави чувствителен на всякакъв вид инфекции, също е възможна поява и развитие на тумори.

Оказва се, че за пациентите, болни от СПИН, има надежда - те могат да потиснат действието на ХИВ вируса с приема на соев сос. В него се съдържа молекулата EFdA, открита от Японската компания Yamasa, която произвежда соев сос, още през 2001 година, докато са търсили начин как да засилят вкуса на течността.

Проучванията в тази област посочват, че тази полезна субстанция защитава ХИВ позитивните хора от това да станат резистентни към поддържащата терапия. Счита се, че тази молекула подпомага възприемчивостта на тялото към медикаментите, защото тя по–лесно се активира, но по–бавно се излъчва от организма.

Структурата на тази съставка е подобна на вируса и по този начин го заблуждава да я използва и разпространява, с което обаче се спира развитието на болестта.

Сос от соя

Професор Сарафианос и неговият екип от Националният здравен институт в Питсбърг са разгадали структурата на това съединение, използвайки ядрено–магнитен резонанс и други вирусологични техники.

Към момента разработката се тества от голяма фармацевтична компания, която има за цел да подобри лечението с производството на нов по–добър медикамент. Учените смятат, че с това откритие могат да спрат разпространяването на вируса в човешкият организъм и да създадат много по–силен от досегашните използвани в борбата с ХИВ препарати.

Изучаването на механизма на действие на тази молекула е много важно средство за постигане на целта по целия свят, а именно лечение на това широко разпространено заболяване.

Ще са необходими обаче още време за допълнителни проучвания, за да се стигне до крайния продукт, спасяващ много човешки животи всяка година.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати