Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Важни съвети при готвене със соев сос

Важни съвети при готвене със соев сос

Готвене със соев сос

Кулинарната среда вече отдавна не е местна и регионална, а придобива статут на глобална. Затова типично азиатска подправка като соевият сос вече се използва масово в кулинарията по света.

Изобретеният преди 2500 години от китайците сос се прави от ферментирали соеви зърна с пшеница, саламура и плесен. Версиите са разнообразни, определени от тях се предпочитат във всеки регион.

Видове соев сос

- Лекият стандартен соев сос е китайски. Отличният му вкус подобрява различни маринати. Много добре е да се съчетае соев сос със салатен дресинг.

- Сосът тамари се прави без пшеница и прилича много на лекия китайски соев сос.

- Сосът шою е японска версия с равни пропорции соеви зърна и пшеница, по-сладък е и не с толкова силен вкус. Отличава се с по-тъмен цвят.

- Сладкият сос кечап манис е с палмова захар и е предпочитан в Индонезия.

- Тъмният или черен соев сос е с добавена меласа или карамел. Тъмен и гъст, той е подходящ за добавяне на сладост в храната.

- Соев сос с ниско съдържание на натрий съдържа около 40% по-малко сос от стандартния соев сос и е подходящ за хора с проблеми с холестерола и кръвното налягане.

Как се готви със соев сос

Соев сос

Тази чудесна и почти универсална подправка придава нов вкус на храната, но изисква спазване на някои правила при употреба. Ето какво трябва да знаете, ако готвите със соев сос:

Дозировка

Започва се с малко количество и постепенно се добавя от него до постигане на желания вкус. Трябва да не се забравя, че е концентриран продукт и лесно овладява другите вкусове.

Внимание със солта

Този сос е силно солен и може да пресоли ястието, ако не се намали употребата на добавена сол с продуктите.

Участие в маринати

Соевият сос е популярна съставка за маринати, често е основна. Осолява и добавя вкус на месото, в което лесно прониква.

Време за готвене

Суши със соев сос

Соевият сос не бива да се готви дълго, защото ястието може да горчи. Добавя се към края на процеса.

Подходящи ястия за соев сос

Чудесна подправка е за ориз, месо, морски дарове и всякакъв вид суши. Много добре се представя в дресинги и сосове, но трябва да се избере подходящия вид.

Съхранение

След готвене със соевия сос той трябва да се съхранява в хладилник след отваряне на бутилката, за да се запази вкуса му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest