Соевият сос е универсален и може да се използва по много различни начини. Придава уникален, сложен, наситен вкус на месо, риба, сосове и зеленчуци поради високите нива на естествено умами. Използвайте го вместо готварска сол, когато готвите.
Няма строги правила за това колко соев сос да използвате, но обикновено една супена лъжица соев сос за всяка супена лъжица масло, се съчетава добре. Добавете и малко киселина чрез цитрусов сок и по ваш избор пресни билки или подправки като джинджифил и чесън.
Когато готвите със соев сос, зависи каква е рецептата и колко силно изразен искате да бъде вкусът на соевия сос в нея. При задушени ястия или рецепти с много течност можете да добавите повече, но в сухите ястия ще е необходимо по-малко. Най-добрия метод е да добавите няколко капки качествен соев сос на вкус и след това да коригирате вкуса съответно. Винаги можете да добавите още към края.
Соев сос в глазури
Соевият сос прави брилянтна глазура за печено или пържено месо, риба и зеленчуци. Придава блясък, както и дълбок пикантен вкус. Опитайте да смесите равни количества с мед или кленов сироп и го намажете с четка върху печено месо, след което го върнете обратно във фурната за кратко, за да се карамелизира.
Соев сос в маринати
Соевият сос е чудесен за маринати, тъй като соленият вкус прониква в храната по-лесно, отколкото готварската сол. Сложете 3-4 супени лъжици заедно с останалите съставки за маринатата. Идеалното съотношение на соята към други течности е 2:1. Не забравяйте да "изчеткате" всички билки или съставки, които са залепнали за храната преди готвене, в противен случай те може да изгорят.
Вижте още:
- Топ 5 на най-популярните ястия със соев сос;
Коментари