Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Топ 5 на най-популярните ястия със соев сос

Топ 5 на най-популярните ястия със соев сос

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
1572k
Соев Сос Kikoman

Соевият сос е любимецът на азиатската кухня, заедно те превземат все повече територии и кулинарни традиции. Експериментират с рецепти, променят вкусове, чертаят бъдещето на нови и апетитни предизвикателства.

Но нищо не може да измести добрата стара класика от масите по целия свят. Ето някои от най-вкусните и популярни ястия със соев сос:

Суши

Суши

То е емблемата на японската кухня, но отдавна е част от менюто на много ресторанти в Европа и Америка. И макар да е символът на кулинарната традиция в Япония, подобно на много други храни и сушито е родено в Китай. А уникалният му вкус, комбиниран от ориз, сурова риба, хрян и уасаби не би бил нищо без любимия на света соев сос. Пълен с аромати, но балансиращ вкуса, той е винаги наблизо, за да даде съвършения завършек на перфектната хапка.

Тофу

Сиренето тофу доскоро бе непознато за света, въпреки че съществува от хиляди години. То представлява сирене, което се произвежда от соево мляко. Технологията на приготвянето на соевото мляко също е специфична - то се прави от смилането на соеви зърна, накиснати във вода. И макар самото то да е от соя, тофу върви идеално със соев сос.

В китайската и японската кухня соевото сирене е част от различния ястия, като мисо супа с тофу, тофу стек, гъби и тофу, които също се овкусяват със соев сос.

Нудълс

Японски нудълс

Те са още едни от героите на азиатската кухня, чиято слава се е разпростряла из целия свят. Нудълс могат да бъдат част от ястие със зеленчуци или с месо, можем да ги хапваме и в салата, дори и в супа, идеални са за консумация и самостоятелни. Но както и да се приготвят, едно е неизменно - соевият сос.

Наричани оризови спагети, те имат хилядолетна история, която води 7000 години назад, отново към Китай.

Подобно на тях, много по-нови рецепти, базирани на италианските спагети, включват успешно соевия сос като част от основното овкусяване.

Пилешки Крилца

Пилешки крилца

Едно от качествата на соевия сос е, че той е перфектният съюзник на почти всичко. Включително и на всички видове месо - от риба, през пилешко до телешко и свинско. Една от най-добрите комбинации обаче остават пилешките крилца със соев сос. Тази рецепта е любима на много домакини и на много готвачи, защото става бързо, но за сметка на това е безкрайно вкусна.

Соевият сос придава аромат на печеното месо и специална мекота, която в случая с пилешките крилца е наистина изкусителна.

Патица по пекински

Патица по Пекински

Още една класика, вдъхновена от кулинарната традиция на Китай. Смята се, че рецептата за нея е родена през далечната 1330 година, а векове по-късно тя не спира да радва любителите на вкусната храна.

Разбира се, заслуга за това има и любимият ни соев сос, който в разнообразните си формули от Kikkoman ще добави вкус, който ще накара столетната рецепта да заблести по нов начин.

Различните кухни по света

Макар да е станал прочут с азиатската кухня, соевият сос е универсална подправка, която може да е част от всяка друга кухня по света.

Къде обаче се крие тайната, която превръща соевият сос в толкова космополитен гост на всяка трапеза? Как автентичният продукт на Азия, със своя отличителен вкус, е намерил своето място навсякъде по света и се е превърнал в пресечна точка между родината на пастата, меката на барбекюто, Средиземноморието и Азия?

На този въпрос са се заели да отговорят Kikkoman в новата си кампания Храната обича Kikkoman, която стартира на 21 октомври.

Топ 5 на най-популярните ястия със соев сос

На фокус в кампанията ще са 4 кухни, събрали автентични вкусове от целия свят – италианска, средиземноморска, българска и барбекю.

Kikkoman ще застане редом до едни от най-атрактивните и обичани професионални готвачи, защото соевият сос с многовековна история е перфектният помощник на най-добрите. Шефовете неслучайно ще изберат да заместят някои от традиционните подправки именно с естествено ферментирал соев сос Kikkoman. Той подчертава естествения вкус на всяко ястие, без да доминира, като придава приятна наситеност и баланс на всичко. Чудесно се съчетава с месо, риба, морски дарове, тестени изделия, зеленчуци, салати, супи, та дори и с десерти. Независимо от коя част на света са.

От 21 октомври до 17 ноември на страницата на Kikkoman България във Facebook всички любители на кулинарните пътешествия ще могат да се докоснат до специалните рецепти на четирима специални готвачи. Разбира се, за най-талантливите и смелите ще има множество награди – всяка седмица от Kikkoman са подготвили по 20 готварски сета и по 1 slow cooker.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest