Соевият сос е получен чрез ферментация на соя. Той е изключително популярен в страните на Източна и Югоизточна Азия. Приготвя се, като соята се попарва, смесва се с печени зърна пшеница, след което се залива с вода и се добавя малко сол. Получената смес се оставя да ферментира - най-добре на слънце в специални контейнери.
Масата достига до желаното състояние за не по-малко от една година. Тъмният сос действа по-ефективно срещу стареенето на клетките, отколкото червеното вино и витамин С. Съставките, които се откриват в него, го правят 10 пъти по-активен в борбата със свободните радикали.
Постепенно и у нас този солен сос се превърна в любима подправка. Най-често го прибавяме към ориз, риба, гъби, супи и др.
Във всичките си варианти соевият сос съдържа антиоксиданти. Именно на тях той дължи свойството си да забавя стареенето, като същевременно съдейства в предотвратяването на онкологични заболявания. Ползите му са много. Той има успокояващ ефект, премахва отоци, помага срещу безсъние и при мускулни спазми, при главоболие и дерматити.
Тъмният сос съдържа и фитоестрогени. Те помагат на жените в климакс дълго време да запазят здравословен комфорт и добро самочувствие.
Соевият сос е най-популярен сред вегетарианците. Освен заради страхотния си вкус, това е и поради богатото съдържание на висококачествени протеини. Те задоволяват нуждите на организма, когато не се консумира месо.
За да добиете всички ползи на соевия сос, трябва да се уверите, че той е истински. Ако в технологията на приготвяне се използва солна/сярна киселина или ГМО суровина, то той автоматично влиза в графата с вредните храни. Може да предизвика алергиначна реакция при бебета или бременни жени и да повиши солта в организма.
Към висококачествения соев сос освен посочените съставки могат да се добавят в различни комбинации натурални екстракти като чесън, копър и други за промяна на вкуса. А подобна комбинация от продукти е не само вкусна, но и много полезна. Качествения соев сос се съхранява в стъклени бутилки.
От друга страна, соевият сос има изключително високо съдържание на сол - между 14% и 18%. Поради това употребата му трябва да е умерена. В по-големи количества може да е смъртоносен. Ако изпие бутилка от него, човек ще изпадне в кома.
Коментари