gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Цената на зеленчуците продължава да пада

Цената на зеленчуците продължава да пада

Пазаруване

За втори път от началото на месец май цената на зеленчуците регистрира поевтиняване, като продължава да пада. Освен при зеленчуците спад е регистриран и при някои плодове.

Само за една седмица цената на картофите е паднала с 18.5%, като на едро картофите се продават за 0.88 лева на килограм. По-евтини са и вносните домати, при които цената е по-ниска с 18.1% и килограмът им на едро вече е 1.36 лева.

Индексът на тържищните цени е регистрирал и по-ниски стойности за оранжерийните краставици, които се продават за 1.32 лева за килограм. При тях спадът на цените е с 15.9%.

Зеленчуци

Спад на цените има и при морковите, които са по-евтини с 12.6% и вече могат да се купят за 0.83 лева за килограм на едро.

При оранжерийните домати, които са българско производство, обаче се наблюдава поскъпване с 6.4%, като родните домати се продават за 1.83 лева за килограм.

През последната седмица е регистрирано и увеличение на цената на репичките и зелето със съответно 11.1% и 12.7%.

За сметка на това ягодите са поевтинели с 15.1%, като килограмът на тези плодове вече се предлага за 3.04 лева.

При брашното тип 500 е регистрирано леко поскъпване с 2.4%, което прави цената му 0.87 лева за килограм.

На Пазар

Поевтинели са и яйцата, които от тази седмица се продават за 0.17 лева на брой, което е спад с 5.6%.

Олиото и захарта са запазили стойностите си от миналата седмица. Олиото се продава за 1.99 лева за литър, а захарта – за 1.41 лева за килограм на едро.

Миналата седмица учените алармираха и за тонове козметични продукти, които могат да попаднат в храната ни, след като се изхвърлят в Световния океан.

Обикновено те се обозначават с абревиатурите PE, PP или PMMA, но винаги има възможността миниатюрни частици от гелове за тяло или паста за зъби да попаднат в хранителните продукти.

Експертите предупреждават, че хилядите химични елементи, които се изхвърлят в сладководните и соленоводните басейни в крайна сметка се оказват в чинията ни.

Малките пластмасови химични частици могат сериозно да навредят на човешкия организъм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати