Характерни особености на смилянски боб

Смилянски боб
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Смилянският боб е може би най-известният сорт боб у нас. Именно това е причината с името му често да се злоупотребява. Поради това е добре да знаем кои са неговите характерни особености, за да не го объркаме с някой друг, най-вече внесен от чужбина сорт боб.

Смилянският фасул е сорт боб, който се отглежда само и единствено в родопското село Смилян. Той е защитен с патент и се отличава с пъстри или чисто бели бобчета с големи размери. Те се топят в устата.

Освен това са заредени с редица полезни съставки. Поради това международното движение за здравословно хранене Slowfood е взело под крилото си смилянския боб.

Ястие със Смилянски боб

Представители на движението са се заели с нелеката задача на наложат смилянския фасул като запазена марка, с цената на много средства. Планувано е изграждане на пакетажен цех за фасул в село Смилян, където продукцията на местните производители ще се подлага на проверка за качество.

Пакетираните продукти ще се обозначават с холограмен знак за защитена марка, до която ще бъде поставена и емблемата на Slowfood. По този начин смилянският боб ще стане ясно разпознаваема стока на българския пазар.

В село Смилян годишното производство на фасул е 20-40 тона фасул. Това не позволява развитие в световен мащаб. За местните производители обаче е достатъчно да се утвърдят на родна почва и измамите да спрат.

Боб от Смилян

Характерните особености на смилянския боб са вкусът и ползите, които носи на организма. Село Смилян се намира в Родопите, по горното течение на река Арда. Районът, в който вирее бобът, се характеризира с мека зима и хладно лято. Основни фактори, които влияят на качеството му, са географското разположение, въздухът и надморската височина.

Смилянският боб е сред малкото, а скоро може би ще остане единственият, при чието отглеждане не се използват изкуствени торове, пестициди и инсектициди. Селекцията е естествена и се прави от хората, всичко се обработва ръчно.

Всяка есен в Смилян се провежда фестивал, посветен на бобеното растение. Гостите от цяла България и чужбина ежегодно остават удивени от най-причудливите ястия с фасул, типични за селото.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати