gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Червеното вино ни пази от кариес

Червеното вино ни пази от кариес

Червено вино
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см-16%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
9.24 лв.
Виж ››

Червеното вино ни предпазва от бактериите в устната кухина, сочат резултати от испанско проучване. Напитката унищожава бактериите, които предизвикват кариеси, сочат още резултатите от изследването, което е цитирано от вестник Дейли Мейл.

Проучването е направено от специалисти, работещи в Националния изследователски съвет, като ръководител на изследването в Мария Виктория Морено–Арибас. От изданието уточняват още, че кариесите засягат между 60 и 90 на сто от хората в световен мащаб.

Неприятностите започват, когато бактериите в устната кухина започнат да образуват биослоеве. Те представляват общности, които са доста трудни за премахване, след което, ако не бъдат отстранени, прерастват в плаки и произвеждат киселина, която започва да разяжда зъбите.

Разбира се, редовното миене на зъби и флуоридът, който се съдържа в повечето пасти за зъби, могат да помогнат за забавяне на това положение и премахване на бактериалните плаки, но само до известна степен.

Вино

За да забавим развитието на бактериите, се препоръчват консумацията на червено вино или екстракт от гроздови семки. Екипът от учени и техният ръководител са отгледали колонии от бактерии, които са образували зъбна плака.

След това са ги потапяли в различни течности, между които били червено вино, безалкохолно червено вино, 12 процентов воден разтвор на етилов спирт и червено вино с екстракт от гроздови семки.

Най-ефективни в унищожаването на бактериалните култури са се оказали червеното вино (с и без алкохол) и напитката с екстракт от гроздови семки.

Червеното вино е изследвано от много специалисти – различните изследвания показват, че алкохолната напитка е полезна и предпазва и от мозъчен удар. За да избегнем подобен проблем, важно е да се храним рационално и да намалим алкохола до минимум, съветват специалистите.

Те са убедени, че една чаша червено вино на ден няма да ни навреди, а дори може и да помогне. Специалистите подчертават, че става дума за около 140 мл от червената напитка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати