Понякога всичко, което искате да направите, след като сте се прибрали вечер уморени от работа, е да се изтегнете удобно на дивана с чаша червено вино, да не правите нищо или просто да погледате малко телевизия.
И знаете ли какво? В това няма нищо лошо, дори може да бъде полезно за вашето здраве!
Ново проучване, публикувано в списание Диабетология (Diabetologia), установи, че умерената консумация на червено вино може да помогне за предотвратяване на диабет тип 2.
Изследователите изследват група от 64 000 жени на средна възраст в продължение на 15 години.
Тези, които пиели умерено количество червено вино (около половин чаша дневно), успяли да намалят риска от диабет с до 27%!
В края на изследванията резултатите от проучването се свеждат до количеството антиоксиданти, които участниците са приемали.
Жените, които са получили най-много антиоксиданти - от червено вино и други източници като черен шоколад, пресни плодове и чай, са много по-малка опаност от развитието на диабет тип 2.
Диабетът тип 2 е все по-разпространено, но до голяма степен предотвратимо заболяване. Набавянето на достатъчно антиоксиданти е важно, но храни като червено вино и шоколад трябва да допълват, а не да заменят балансираната диета.
Както много хронични заболявания, някои от най-добрите начини да намалите риска от диабет е да се храните балансирано, да управлявате теглото си и да водите здравословен начин на живот.
Коментари