Една-две чаши червено вино, преди да запалите цигара, могат да противодействат на някои от краткосрочните отрицателни ефекти от тютюнопушенето върху кръвоносните съдове, се казва в проучване.
Целта на нашето проучване беше да се изследват острите съдови ефекти от консумацията на червено вино преди пушене при здрави индивиди, обясни водещият изследовател Виктория Шварц от Университета на Саарланд, Хомбург. - Открихме доказателства, че предварителната консумация на червено вино предотвратява по-голямата част от съдовите наранявания, причинени от тютюнопушенето, отбеляза Шварц.
Пиенето на червено вино се счита за защита срещу сърдечно-съдови заболявания. Цигареният дим причинява остро увреждане на ендотела, съдово и системно възпаление и клетъчно стареене. Червеното вино стимулира образуването на ендотелиум - зависими релаксиращи фактори като азотен оксид, които подобряват ендотелната функция в коронарните артерии, вероятно поради високата концентрация на фенол в червеното вино.
Изследването прави проучване върху ефектите от тютюнопушенето върху различни биохимични процеси в кръвта и съдовете на 20 здрави непушачи, които доброволно са изпушили три цигари. Половината от участниците са пили червено вино един час преди пушене, в количество, изчислено до 0.75% съдържание на алкохол в кръвта. Кръв и урина се събират преди и след пиене и пушене и продължават до 18 часа след пушенето.
Известно е, че пушенето причинява отделяне на микрочастици в кръвта. Тези частици идват от ендотелни клетки, тромбоцити и моноцити и показват, че клетките в кръвоносните съдове са увредени.
Изследователите открили, че при участници, които са консумирали червено вино преди пушене, тези клетъчни промени не са настъпили.
Тъй като проучването е ограничено до млади, здрави непушачи, не е ясно дали тези констатации се отнасят за възрастни хора, болни или хронични пушачи, се казва в проучването.
Коментари