gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Народна медицина с очиболец

Народна медицина с очиболец

Очиболец

В българската народна медицина отварата от очиболец се употребява за лечение на стомашно-чревни заболявания – помага при диария, колит и др.

Според много билкари това е най-подходящата билка при хронична диария. Билката има кръвоспиращо и противовъзпалително действие, много ефикасна е за лечение на напукана кожа.

Освен познатият обикновен очиболец, в народната медицина се използват още сребролист очиболец, пачи очиболец и др. В България има известни 34 вида от билката, но шест от тях за защитени от Закона за биологичното разнообразие.

При хипертония се препоръчва следната рецепта:

- Сложете по 10 г от следните билки мента, стръкове очиболец, лютива тлъстига в бутилка със силна ракия. Към тях прибавете и две глави чесън – всичко това кисне в ракията една седмица, като е необходимо всеки ден да разклащате по два пъти.

Съхранявайте на хладно. След като минат седемте дни, прецедете и пийте три пъти дневно по 20 капки.

Билка Очиболец

За напукани пети, направете си следната смес, която ще ви облекчи:

- Необходими са ви половин литър зехтин и около 50 г настъргани корени от очиболец. Сложете корена при мазнината и оставете съда да престои между 20 и 25 дни на слънце. Зехтиновата настойка е много ефикасна при напукани ръце, пети и устни.

Настойката с бяло вино и очиболец се препоръчва за засилване на апетита и имунната система. Нужни са ви прясна билка и бяло вино – съотношението е 1: 10, тоест на 10 г очиболец е необходимо 100 мл бяло вино. Сместа престоява десет дни преди употреба.

При отпадналост, ангина, колит, можете да си направите запарка от 2 с.л. стръкове от билката. Заливате ги с 500 мл вряла вода и ги оставяте за четвърт час.

Това е дозата за един ден – изпивате на три или четири порции. За добър ефект продължете да пиете няколко дни.

Против разстройство, пригответе си отвара от горски очиболец – сложете 1 ч.л. от билката с 150 мл студена вода. Оставете на котлона и когато сместа кипне, изключете. Хубаво е да изпивате три-четири чаши дневно от отварата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати