Основните видове вегетариантсво
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Основните видове вегетариантсво

Основните видове вегетариантсво

Вегетарианци

Причините, заради които хората се отказват от консумацията на месо, са различни, което обяснява донякъде разделението на категории във вегетарианството.

Някои хора спират месото като протест срещу фабриките, които го произвеждат, а други, защото не искат да бъдат убивани животни, за да се нахранят.

И докато експертите продължават със спора за ползите и вредите от вегетарианството, немалка част от хората избират някоя от петте групи на хранителния режим, в която се включват.

Риба

Флекситарианци

Това е една от най-новите групи вегетарианци, назоваваща хората, които са почитатели на полувегатарианския начин на живот. Флекситарианците се хранят основно с храни от растителен произход, като включват в менюто си млечни продукти, яйца и само от време на време месо и риба.

Според флексиратианството месото, което се консумира, трябва да е набавено само по етичен начин т.е. животните трябва да са живеели на свобода и да са се хранили с органични храни.

Част от флекситарианците хапват местни изделия, само когато им ги сервират на големи социални събития, като в дома си никога не готвят месо.

Песцетарианци

Песцетарианците са също са сред новите групи вегетарианци. Името на тази група произлиза от италианската дума pesce, която означава риба.

Млечни продукти

Песцетарианците консумират морска храна, но не и другите видове месо. Този хранителен режим е избиран от много хора, които искат да си набавят допълнителни протеини.

Морската храна е ключов източник на протеини, полезни мазнини и някои минерали.

Лакто-ово вегетарианци

Това е най-популярната форма на вегетарианството и към нея се включват най-много хора. Лакто-ово вегетарианците не се хранят с никакво месо, но консумират други продукти от животински произход като мляко, сирене, кашкавал и яйца.

Към тази група спадат и ово-вегетарианците, които хапват яйца, но не ядат млечни продукти.

Вегани

Хранителният режим на веганите се базира само на растителни храни, като хората от тази група се отказват от консумацията на месо и храни с животински произход.

Веганите обикновено консумират само зеленчуци, плодове, ядки, бобови растения и пшеница. Голяма част от тези хора дори не използват продукти с животински произход като например кожа.

Суровоядци

Суровоядци

Суровоядците се въздържат от консумацията на всякакви продукти от животински произход. Хората от тази група се хранят само с храни, които са приготвени при определена температура, защото се смята, че при обработка в храната се образуват канцерогенни вещества.

Менюто на суровоядците включва мед, ядки, корени и кореноплодни зеленчуци, плодове и зърнени храни като пшеница, соя, ечемик и царевица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати