gotvach.bg»Статии»Любопитно»Черният пипер е бил валута в Древна Гърция

Черният пипер е бил валута в Древна Гърция

Черен пипер
Чугунен тиган с капак - 26 см-16%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунен тиган с капак - 26 см
70.00 лв.
59.00 лв.
Виж ››

Почти няма рецепта, в която да не се добавя щипка черен пипер. Той е най-лютив и ароматен в сравнение с останалите сортове. Може да се открие цял, начукан или смлян.

Родината на черния пипер е Индия. Там той е играел ключова роля. През годините освен като подправка черният пипер е използван и като обменна валута. Още в Древна Гърция той се явявал като чиста разменна монета. Смятан е още за един от най-свещените дарове, които могат да бъдат поднесени на боговете. Години по-късно, през Средновековието, благосъстоянието на хората се измервало именно по размера на запасите им от черните зрънца.

Една от причините да е сред най-предпочитаните подправки от древни времена до днес, е свойството на подправката да прикрие не дотолкова пресния вид на храната. Особено в древността това е било от огромно значение поради липсата на удобства като хладилник и фризер. Това в комбинация със силният аромат и пикантният вкус прави черния пипер наистина безценен.

Черният пипер се получава от гладко увивно растение, наречено Piper nigrum. От него произхождат още белият и зеленият пипер. Разликата в сортовете се получава спрямо различните стадии на развитие на плодовете на растението, както и методите на обработка.

Черен пипер на зърна

Растението, от което се добиват пиперените зрънца, предпочита горещия и влажен климат. Около три-четири години след засаждането си започва да дава малки бели цветчета, които се превръщат в зрънца пипер.

За черен пипер гроздовидните цветя се берат, докато зрънцата са полузрели, точно преди да станат червени. Процесът на обработка започва с изсушаване, при който стават черни на цвят. Днес основни производител на черен пипер са Индия и Индонезия.

Както всяка друга подправка, и в черния пипер се крият множество ползи. Приемът му доказано подобрява храносмилателните процеси, както и работата на чревния тракт. Интересното е, че той стимулира вкусовите центрове, като по такъв начин до стомаха се изпраща сигнал да се увеличи отделянето на хидрохлорна киселина.

Млян черен пиепр

Именно тя обуславя безпроблемната работа на стомаха. Освен това ченият пипер има диафоретични свойства - увеличава секретирането на уринирането. Има силни антиоксидантни и антибактериални свойства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати