Кои калорични напитки да избягваме?

Шейкове

Заговорили се за намаляване на телесното тегло, всеки извръща очи към това, което е изял. Но май никой не поглежда към напитките, които е изпил, и не отчита всъщност колко калорични са те за организма.

Трябва да се обърне малко повече внимание на вкусните студени, но много калорични плодови шейкове. Често към тях се добавя сладолед, който прави напитката доста мазна и сладка. Освен това те могат да не съдържат истински плодове, а захарни сиропи, които ги правят наистина много калорични.

Ако имате възможност, си приготвяйте подобни шейкове и смутита у дома, сложете си истински плодове, обезмаслено мляко и пийвайте с удоволствие и без всякакви изкуствени подсладители и мазнини.

Също кафето с различни аромати и добавени парченца карамел е една голяма калорийна бомба. По добре е да заложите на чистото кафе, отново с обезмаслено мляко, за да сте сигурни, че няма да навредите на здравето и фигурата си.

За газираните напитки, каквато е содата, добра дума не може да се каже. Тя, освен че не носи в себе си никаква хранителна стойност, е и богата на захари. Честият ѝ прием според учените може да доведе до поява на диабет, затлъстяване, загуба на паметта и други.

газирани напитки

А едно изследване посочва, че ако всеки ден се пие сода в продължение на 6 месеца, се увеличават мазнините в черния дроб с близо 140 %, около 200 % се увеличава и скелетните мазнини и с 30 % се увеличават триглицеридите в кръвта.

Алкохолните напитки пък са далеч от понятието здравословни, особено ако не можете да се разминете с 1 чаша вино или бира. Напитките с кокосово масло, сметана и захар са също висококалорични. Така например една Пиня колада ни подпомага с около 700 ккал.

Енергийните напитки спадат към тези много нездравословни и калорични бомби. Те, освен че са богати на захари, които повишават кръвната захар, довеждат до повишаване на телесното тегло.

През последното десетилетие са доказани доста смъртни случаи от приема на популярна енергизираща напитка, както и десетки сериозни увреждания. Други доклади посочват тези напитки като причина за инсулти, сърдечна недостатъчност и психози.

Съветите са да се четат етикетите на бутилираните напитки, да се избягва честата консумация на газирани и алкохолни напитки или да приготвяте свои собствени.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати