Един от най-популярните въпроси, които пациенти, диагностицирани с болест на Крон, задават на гастроентеролог по време на преглед, е "Кои храни да избягваме? "
Това е съвсем разбираемо, тъй като храната, постъпваща в стомашно-чревния тракт на човека, оказва влияние в развитието на тези патология.
За съжаление, болестта на Крон е нелечима, а определен режим на хранене ще трябва да се спазва през целия живот. Подобно на други възпалителни заболявания на червата, болестта на Крон значително влошава усвояването на хранителни вещества и реагира с възпаление на всяка неподходяща храна.
Специалистите смятат, че една от причините за появата на това неразположение е така наречената "западна диета". Тя се характеризира с високо съдържание на животински протеини, наситени мазнини, сол и алкохол, като същевременно намалява консумацията на зеленчуци и плодове.
През 2013 г. френски учени публикуват резултати от проведено тяхно проучване върху 244 пациенти, страдащи от болестта на Крон. В него е описан подробно ефектът на храненето върху хода на заболяването. Почти 16% от пациентите са сигурни, че естеството на диетата им е виновно за развитието на тяхното заболяване.
Около 58% от анкетираните вярват, че храната може да играе роля при обостряне на болестта на Крон, а 40% разглеждат диетата като ясен рисков фактор за обостряне.
Ето и кои храни е добре да се избягват:
1. Червено месо - има убедителни доказателства, че рискът от обостряне на болестта при пациенти в ремисия се увеличава при консумация на храни като червено месо (говеждо, телешко, свинско, агнешко, агнешко, конско и козе месо) и преработени продукти (включително, колбаси, бекон, шунка, колбаси, консерви от месо, варено свинско месо, говеждо месо).
2. Люти подправки, маринати, оцет, алкохол, това са все храни и хранителни компоненти, които дразнят чревната лигавица и задължително би следвало да се избягват.
3. Избягвайте пълнозърнестите храни, доколкото е възможно, като залагате на рафинираните зърна.
4. Непастьоризирано мляко, сурово месо и риба - препоръчително е пациентите да избягват онези храни и ястия, които често стават източници на бактериални инфекции и не са преминали термична обработка. Това са сред най-вредните храни при болест на Крон.
Коментари