Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Билките, които помагат при болест на Крон

Билките, които помагат при болест на Крон

Билките, които помагат при болест на Крон

Болестта на Крон е възпаление, при което се появяват язви в храносмилателния тракт. Тази болест може да засегне всяка една част от храносмилателния тракт, като се започне от устата и се стигне до ануса. Най-често тя засяга илеума на червата, който играе роля на свързващо звено между тънкото и дебелото черво и се намира в долната дясна част на корема.

Тази болест засяга хора на възраст от 15 до 40 години.

Болестта на Крон е болест, която може да бъде облекчена както с диета (диета при Болестта на Крон), така и с билки. За жалост тази болест няма точно лечение, тоест тя е нелечима, но чрез правилно хранене и билки тя може да бъде облекчена.

Ето и кои са конкретните билки при Болестта на Крон, които помагат състоянието да се облекчи.

1. Отвара от билки

Един от методите за лечение на болестта на Крон е чрез билкова отвара. Тя се прави от равни части лайка, градински чай и кантарион. Тази смес се държи във вода около 5-10 минути, след това се оставя да изстине и се прецежда. Пие се по 1 с.л. през 2 часа. Курсът на лечение с тази отвара е с продължителност 3 месеца. Тази отвара има антисептично, антибактериално и стягащо действие. Отварата действа добре, когато са на лице усложнения от болестта на Крон.

2. Запарка с кантарион

Болест на Крон билки

Тази запарка се приготвя от 5 г сушен или 12 г зелен кантарион, които се слагат във вряща вода, чието количество е 1 чаша. Оставя се да престои 10 минути. След това се прецежда и се охлажда, като трябва да е с температура от 35°C и се приема през целия ден. Приема се, когато имате подут корем, като намалява метеоризма.

3. Алкохолна тинктура от семена

Ако през май си наберете слънчогледови семки, когато семената са узрели, тези семена се нарязват на ситно и се слагат в спирт, който е 50 г суровина на 100 мл алкохол, затваря се с капак и така трябва да стои 1 седмица. Когато това време изтече, на ден се пият 30 капки, 15 минути преди храна, разредени в чаша вода. Тази тинктура има свойството да стеснява червата, което намалява болката, когато храната преминава през червата. Тази тинктура при болест на Крон се пие по 6 пъти на ден.

4. Индийски живовляк

Семената от този живовляк помагат за разхлабване на лигавицата. Използват се за запек, защото стимулират перисталтиката. Също така улесняват преминаването на изпражненията. Тези семена имат свойството да защитават чрез своята слуз лигавицата на червата.

5. Салвия

Тази билка се използва за лечението на болестта на Крон. Салвията има противовъзпалителни, обезболяващи и дезинфекционни свойства. Поради тези си свойства салвията много често бива използвана за профилактика и лечение за всички заболявания на храносмилателният тракт, не само за болестта на Крон. Пие се под формата на настойки и отвари.

6. Градински чай

Градинският чай също много помага при болест на Крон. 1 с.л. сушена билка се слага в 500 мл вода. Тази смес се вари около 10 минути на тих огън, след което се прецежда. Може да я използвате неограничено, ако ви носи облекчение. Има и друг начин за приготвяне на тази отвара - 1 с.л. от чая се добавя към 1 ч.ч. вряща вода и се оставя да преседи 1 час. Така приготвеното лекарство се прецежда и се пият по 100 мл по четири пъти на ден.

7. Черен оман корени

Взема се 100 г пресен корен, който се заливат с вода със стайна температура. Стои на тъмно 9 часа, след което се прецежда. Корените се заливат отново, но този път с вряла вода, охлажда се и течността се смесва с първата инфузия. Пие се по 15 мл 20 минути преди храна. Този курс се повтаря в продължение на 2 седмици.

8. Исоп

Исоп при болест на Крон

Използва се прясна билка, смачква се и се залива с вода, която е с количество 40 г на 1 л, кипва се и се запарва под капак за 5 минути, след което се прецежда. Оставя се да се охлади. Ако имате сушена билка, трябва да я оставите да кисне под капак минимум 20 минути. Пие се 2 пъти на ден по 1 ч.ч. в продължение на 2 седмици, след което 1 седмица се почива и отново може да се започне с приема.

9. Змийско мляко

Инфузия от листата на змийското мляко се прави така: Използвайте пресни листа, като ги залеете с 1 ч.ч. вряща вода и ги запарете под капак за 10-15 минути. Пийте инфузията само ако е със стайна температура. Не я пийте гореща, защото това може да раздразни червата и да усложни болестта на Корон.

10. Масло от морски зърнастец

Това масло е препоръчително да се пие преди храна - на гладен стомах по 3 с.л. всеки ден преди всяко хранене. Всички растителни масла и не само това се препоръчват при възпаления на храносмилателната система, но специално това масло е най-добрият избор. То е силен алерген, а болестта на Крон често се свързва с алергичен компонент. Достатъчно е да се приема по 1 с.л. дневно.

11. Шипково масло

Това масло се използва все по-често в лечението на болестта на Крон. Получава се от шипки, които са смачкани с точилка или с други средства. Така получената смес се слага в бутилки с дебели стени от по 2 л. След което се залива с 500 мл рафинирано масло /слънчогледово олио или зехтин/. Бутилката се затваря и силно се разклаща. Съхранява се на тъмно 14 дни. След това се пречиства и се приема 20-30 минути преди хранене. Всяка сутрин 1 час преди закуска на гладно, а вторият път се приема 1 час преди обяд и накрая 2 часа след последното хранене.

12. Квас от змийско мляко

Змийско мляко при болест на Крон

За да ферментира правилно, са необходими 3 л суроватка, 200 г захар, 15 г домашна сметана. След това се поставя в марля, която е потопена в разтвор от захар. След това се добавя 200 мл сметана, след което бутилката се покрива с марля или с 2 слоя кърпи върху гърлото на бутилката. Така престоява 15 дни на топло. Така готовият лек се изцежда не повече от 1 л, но вместо него в бутилката се слага съответното количество вода и захар. При процеса на инфузия се появява плесен на повърхността, която трябва да се премахне. Съдържанието на бутилката трябва да се бърка на всеки два дни. Пие се 3 пъти на ден 1 час преди храна.

13. Бял равнец

Тази билка оказва благоприятен ефект върху възпаленията на червата и по-конкретно на тяхната стена. Използва се като отвара. Прави се като се сложат 2 с.л. пресен бял равнец в чаша студена вода и се вари 15 минути. След това се оставя да се запари за 45 минути под капак на топло, след това се прецежда и се пие по 3-4 пъти дневно 30 минути преди храна;

14. Корен от женско биле

Взема се 1.5 ч.л. пречистен корен от женско биле и се слага в хладка вода. Тази течност се слага в съд и се слага да заври. Вари се на тих огън за 10-15 минути, след което се прецежда и е готов за консумация. Приема се 1 ч.ч. отвара 3 пъти дневно.

15. Люспи от лук

Люспите се варят 1 час на слаб огън, като не се долива още вода. След това се охлаждат. Получената отвара се пие по 100 мл по 5-6 пъти на ден, когато болестта е в своята най-болезнена фаза. Кверцетинът, съдържащ се в тази отвара, намалява значително силните болки.

16. Момина сълза

От момината сълза се прави тинктура. Заливат се сушени цветове момина сълза със 70 % алкохол, като съотношението трябва да е 1:10. Оставя се да се кисне 2 седмици на място, където не прониква светлина. След това се прецежда и се пият по 20 капки от тинктурата, които се разтварят в 1/2 ч.ч. вода по 2-3 пъти на ден.

17. Билкови смеси при болест на Крон

Билки при болест на Крон

Смесете 20 г синапено семе, плодове от анасон, по 10 г кора от зърнастец, бял равнец и 30 г корен от женско биле. 2 с.л. от тази смес се заливат с чаша вряла вода и отварата се вари 10 минути на слаб огън. След това се прецежда през тензух. Пие се 1/2 ч.ч. по 2 пъти на ден - сутрин и вечер.

18. Лечебна отвара при болест на Крон

Друга отвара се прави, като се смесят равни количества плодове от кимион, цветове от лайка, мента и корен валериан. От тази смес се налива 1 с.л. в 1.5 ч.ч. вряща вода и се оставя да кисне 1 час. Когато е готова, се прецежда и се приема 3 пъти на ден по 100 мл.

19. Смес бял равнец, мента, лайка и градински чай

Тази комбинация от билки е много ефективна и е доказано средство при лечение на чревни колики и газове. Вземат се равни части от всички съставки, разбъркват се и след това 1 ч.л. от тази смес се налива в чаша вода. Държи се под капак, докато не се охлади. Готовата смес се прецежда и се пие по 4 пъти на ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest