Глобяват Гърция с 250 милиона заради зехтина

Зехтин

Гърция бе глобена с 250 милиона евро заради нарушаване на нормите при усвояване на помощи за производство на зехтин. Окончателното решение за санкцията бе взето от Европейския съд.

Съдът на европейските общности наложи солената глоба на Гърция, защото страната така и не завърши географската си информационна система за идентификация на земеделските площи, в които се добиват маслини за зехтин. Това трябваше да се осъществи в рамките на Общата селско стопанска политика.

Още през 2007 година след проверки на Еврокомисията бяха открити нередности при контрола на помощите за производство на зехтин в обработваемите площи.

Европейските инспектори изготвиха две анкети по проблема, след което Европейската комисия реши да санкционира Гърция със сумата от 250 милиона евро, но от Атина оспориха решението на Комисията и отнесоха въпроса до Европейския съд.

Маслини

В крайна сметка съдът реши, че решението за финансова санкция от страна на Европейската комисия е аргументирано и наложи глобата на Гърция.

Миналият месец у нас също гръмна скандал с гръцка марка зехтин, за който бе установено, че е менте.

Зелени маслини

Зехтинът беше конфискуван от хранителна верига в Пловдив, а след пробите се доказа, че той е смес от растително и палмово масло, въпреки че на етикета пишеше, че е екстра върджин.

Изследването бе направено от експертите в Пловдивския университет.

"Оказа се, че анализираният продукт изобщо не е зехтин, макар че на пазара се предлага срещу 15 лева" – заяви пред вестник Марица доцент Мария Мудова от факултета по Физика на храните в университета.

От Пловдивския университет предложиха нов метод за физичен анализ на стоките в борбата срещу фалшификатите на пазара.

Физичният анализ е доста по-евтин, защото не се изискват подготовка и химикали за провеждане на изследването. Но първоначалната инвестиция за закупуване на апаратура е по-голяма.

Другото предимство е, че е доста по-бърз в сравнение с класическите микробиологични и химични методи. Има оптични методи, които между 10 минути и половин час могат да дадат резултат – обяснява доцент Мудова.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати