Плодове и зеленчуци ни дават повече щастие от алкохола

Плодове и зеленчуци ни дават повече щастие от алкохола

Плодове и зеленчуци

Щастието трудно може да бъде дефинирано. Може да се каже, че то носи вълна от радост, тихо задоволство, удовлетворение и наслада. За едни удоволствието може да се дължи на малките радости в живота, други щастливи може да ги направи споделената любов, а трети - осъществяването на мечтите им.

Оказва се обаче, че храната също изиграва важна роля за човешкото щастие. Ново проучване показва, че 65 процента от щастливите хора приемат над 240 грама плодове и зеленчуци дневно.

Открай време се знае, че плодовете и зеленчуците са много полезни за организма ни, тъй като са източник на минерали, витамини и фибри. Те предпазват от куп заболявания като диабет, аневризъм, инсулт и болести на сърцето. Скорошно проучване показва също така, че редовното похапване на плодовете и зеленчуци е от полза за психичното здраве.

За своето изследване учените са си послужили с данни за 13 983 души над 16-годишна възраст, които са взели участие в здравна анкета през 2010 и 2011 година. Изследователите забелязали, че доброволците с най-стабилна психика консумират минимум по пет порции плодове и зеленчуци на ден /в една порция има 80-100 грама зарзават/.

31 процента от доброволците без психични проблеми хапвали между три и четири порции плодове и зеленчуци дневно, а 28 на сто-две порции.

Алкохол

Изследователите заключили, че консумацията на плодове и зеленчуци прави хората по-щастливи, отколкото алкохола.

От друга страна приемът на алкохол ни вреди по ред причини. Учените отдавна са доказали, че засилената употреба на алкохол води до нарушения в съзнанието, чернодробни нарушения, чернодробна цироза, панкреатит, алкохолна полиневропатия, сърдечно-съдова недостатъчност, менструални нарушения при жените, деменция и какви ли не други заболявания. Алкохолът причинява и някои психически проблеми, тревожност, депресия, страх, гняв и потиснатост.

Изследването със сигурност ще накара мнозина да се замислят дали следващия път, когато се чувстват нещастни, да посегнат към чашата с питието, или да се насладят на хубава свежа салата, убедени са специалистите.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати