gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Свинските пържоли и рибата поевтиняват

Свинските пържоли и рибата поевтиняват

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121271
Пържоли
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Търговци и рибари съобщават, че тази есен цените на свинските пържоли и черноморската риба ще паднат наполовина. Родните рибари се радват на богат улов от известно време насам.

Цената на свинското регистрира сериозен спад заради наложеното руско ембарго. В същото време рибарите по родното Черноморие съобщават, че уловът на риба се е повишил, което може да доведе до драстично спадане на цените на рибата във варненските и бургаски борси.

Рекорден улов на паламуд е регистриран от рибарите по южното Черноморие. По борсите прясната риба вече може да се намери на цени от 8 до 10 лева за килограм. Миналата година килограмът на едро на паламуда беше между 10 и 15 лева.

Поевтиняване ще има и при сафрида заради добрия улов по северното Черноморие. През август килограм от тази риба се продаваше за 7-8 лева, а към момента цената му на едро е между 5 и 6 лева.

Риба

Емил Милев от рибарското сдружение Черноморски изгрев казва, че от 2 седмици рибарите в страната се радват на богат улов от барбун, чернокоп и зарган, което драстично ще намали цените и на тези риби.

През следващите седмици цената на свинското месо също ще падне драстично заради наложеното руско ембарго. Русия забрани вноса на храни от Европейския съюз, което срина цените на свинското месо - най-вече на германския пазар.

Според данните цените са паднали с 6.5% до 1.44 евро за килограм, което е най-ниската цена на свинското от 2011 година насам.

Месо

Заради затворения руски пазар свинското от Холандия, Дания, Испания, Полша, Италия ще бъде насочено за пласиране в ЕС в това число и в България. Експерти смятат, че това ще доведе до рязко понижение на цената, както на българската продукция, така и на вносната.

В същото време от Асоциацията на месопреработвателите съобщиха, че от 13 декември ще влязат в сила новите правила за етикиране на месото.

Размерът на шрифта върху етикета ще бъде увеличен. С отличаващ се шрифт ще бъдат отбелязвани веществата в месото, които могат да предизвикат алергии, съобщи доктор Диляна Попова от Асоциацията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати