Няма да ядем истински мед тази година

Мед

От Съюза на българските пчелари алармират, че тази година по родните пазари почти няма да се среща истински мед, тъй като добивът е много нисък заради дъждовете и лошото време.

Вносът на китайски некачествен мед тази година ще стигне пика си, защото родното производство не е достатъчно, за да задоволи нуждите на пазара у нас. Основните съставки в некачествения мед са глюкоза и захарен сироп.

Мед от акация или липа тази година почти няма да има, категорични са повечето пчелари в страната. Според тях, ако някой предлага акациев и липов мед, то той е или от миналата година или изобщо няма да е такъв.

От Съюза на пчеларите са категорични, че тази година добивът на мед е с 50% по-нисък от миналата година. По-голямата част от производителите предпочитат да изнасят меда си зад граница, тъй като в чужбина той върви много по-скъпо, защото българският мед е смятан за един от най-качествените света.

80% от българския мед се продава на европейските пазари. Изкупната му цена в монета е сравнително висока – между 4.50 и 5 лева за килограм на едро.

И тази година силен внос на мед у нас се очаква от Китай и Аржентина. Двете страни масово използват ГМО в земеделието си, което се отразява на качеството на продуктите им.

Вносният мед е преминал през силна преработка, докато придобие търговски вид, заради което много трудно се захаросва – това е един от най-основните признаци на качествения мед.

Въпреки че качеството му е по-ниско, консумацията на мед у нас се е увеличила 2 пъти според председателят на старозагорското дружество Липа - Тодор Иванов.

Пчелни продукти

Експертът твърди, че през последните години българите са изяли между 600 и 700 грама мед за една година.

Това обаче е далеч от количеството мед, което западноевропейците изяждат за една година. Там средното количество достига до няколко килограма за 1 година.

Според пчеларите това е така, защото в България продажбата на мед не се поощрява чрез големи рекламни кампании, каквато е практиката в страните на запад от нашата държава.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Цветан
Цветан
18.05.2015 16:09
Който е писал тази статия е пълен олигофрен.
0
0
Веско
Веско
18.04.2015 02:07
"80% от българския мед се продава на европейските пазари. Изкупната му цена в монета е сравнително висока – между 4.50 и 5 лева за килограм на едро." -
Ако това е изкупна цена на едро за европейските пазари - то тя е символична и направо смешна, при положение че на ссъщите тези европейски пазари същият този мед се продава на цена от 1€ за 100гр!! Или един буркан от 450гр за 4,50€!! Ако тук имаше опция за прикачване на снимки щях да ви го докажа в частност за Холандия
1
0