gotvach.bg»Статии»Любопитно»Интересни факти за шоколада

Интересни факти за шоколада

Шоколад

Шоколадът е най-предпочитаното сладко изкушение от малки и големи. На него са посветени много фестивали и празници. Шоколадова седмица премина този месец в Обединеното кралство и по тази причина британският вестник Дейли експрес сподели няколко любопитни факта за шоколада, които навярно не знаете.

- Питали ли сте се някога откъде произлиза думата шоколад? Е, оказва се, че всъщност тя има общо с ацтекското xocoatl. С това наименование обозначавали горчивата напитка, която се приготвяла от какаови зърна.

- И като заговорихме за ацтеки, не можем да не споменем и още нещо-ацтекският император Монтезума II пиел по петдесетина чаши шоколад на ден.

- Безспорно една от най-положителните черти на шоколада е, че може да се прибавя сполучливо към много продукти. Първият човек, сетил се да направи бисквити с парченца шоколад, обаче е Рут Уейкфийлд (1903-1977 г.), която продала рецептата на Нестле за 1 долар и доживотни доставки на шоколад.

- За първи път думата шоколад е записана на английски език през 1604 година в трактата Естествената и моралната история на Източна и Западна Индия.

Бисквити с шоколадови парченца

- Друг интересен факт е, че най-голямото шоколадово блокче в света е направено от компанията Торнтънс през 2011 година. То тежи близо шест тона. Само си представете колко много какаови зърна са били нужни за него, имайки предвид, че за половин грам шоколад се използват 400 какаови зърна.

- През годините шоколадът е станал обект на много проучвания и дебати. През 1996 година обаче е публикувано изследване, според което мирисът на шоколад има ефекта на тета-вълни в мозъка, създаващи усещане за покой. Навярно затова в момент на гняв мнозина посягат към това сладко изкушение.

- Да, наистина шоколадът ни опиянява не само с вълшебния си вкус, но и със страхотния си аромат. Всъщност неговото ухание се харесва толкова много, че през 2013 година белгийските пощенски служби пускат ограничена серия марки с мирис на шоколад.

С течение на времето хората са намерили най-различни приложения на шоколада, като някои от тях изобщо не са свързани с кулинарията. Пример затова е кръвта в сцената под душа от филма на Хичкок Психо, където всъщност е използван шоколадов сироп.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати