За Стефановден подредете на трапезата месни ястия

За Стефановден подредете на трапезата месни ястия

Стефановден е последният християнски празник от годината и на този ден се приготвят основно месни ястия, които да се подредят на трапезата. Задължителни са свинското със зеле и баницата с месо.

Според някои обичаи на масата на Стефановден трябва да се постави и пълнена кокошка, за да има изобилие в дома през следващата година. Цялото семейство днес трябва да се събере около трапезата, а омъжените двойки трябва да посетят своите кумове.

Стефановден е приеман като един от дните на коледния период, заради което е прието трапезите да са пълни с храна, както и на самото Рождество Христово.

С този празник християните затварят кръга на годината. Тези обичаи се спазват, тъй като самото име на светеца – Стефан, от гръцки се превежда като венец, а венецът е кръгъл.

Светецът е първият архидякон и мъченик за християнската вяра, който служил в първата християнска община – Йерусалмската.

На 27 декември имен ден празнуват Стефан, Стефка, Стефания, Стефана, Станчо, Стамен, Стойка, Стоимен, Стефани, Стойчо, Стоянка, Станислава, Станимира, Венцислав и Венцислава.

В някои райони на България днешният празник се празнува в чест на мишките.

От Стефановден до Йордановден според народните поверия започват т. нар. Мръсни дни, в които злите сили ходят по земята. Затова съществуват много забрани, сред които да не излизаме по тъмно и не мием косите си, защото водата все още не е кръстена.

В миналото по време на мръсните дни хората връзвали скилидки чесън за дрехите си, защото вярвали, че караконджолите и другите демонични същества бягат от миризмата му.

Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името Ладуване. Момите се събират и заедно гадаят за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет в ново менче, пълно с вода.

На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и гадае за семейния живот на своите приятелки.

Житото също служи за предсказание. Неомъжените момичета могат да вземат шепа жито и да го поставят под възглавниците си, като се вярва, че ще сънуват бъдещия си жених.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати