gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Етикети по ястията в ресторантите изисква ЕП

Етикети по ястията в ресторантите изисква ЕП

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121293
Пържола
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см-16%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
9.24 лв.
Виж ››

Етикет, в който ясно да е описано откъде е месото в мусаката, сервирана ни в някой ресторант, поиска Европейският парламент по препоръка на инспектори от Европейската комисия.

Предложението е в менютата си собствениците на ресторанти и други заведения, предлагащи сготвени ястия, да добавят етикети, в които да съобщават на клиентите за произхода на месото в гозбите.

От Европейския парламент настояват за тази промяна след скандала с конското месо, което се предлагаше в редица заведения под формата на кюфтета, наденици и лазаня, които нищо не подозиращи клиенти хапнаха, смятайки, че ядат телешко.

След скандала с конското месо сега зависи от нас да си върнем доверието на потребителите – твърди председателят на Комисията по околна среда Джовани ла Виа.

Той настоява Европейската комисия да изготви законово предложение, с което ресторантьорите в държавите-членки на Европейския съюз да бъдат задължени да поставят етикети на предлаганите от тях ястия.

Колбаси

Разбира се, трябва да гарантираме, че това няма да доведе до допълнителна тежест за малките и средните предприятия от сектора – добавя в своето обръщение ла Виа.

Собственици на ресторанти обаче се противопоставят на това предложение. Според тях въвеждането на подобна наредба, ще наложи вдигане на цените с между 15 и 50%, от което в крайна сметка ще пострадат самите клиенти.

Анализ на френската потребителска асоциация обаче излезе с доста по-скромен ръст на цените – средно от само 0.6%.

По данни на Европейския парламент между 30% и 50% от всички ястия в Европа съдържат преработено месо. По-голямата част от него се продава в ресторанти и други обекти, където свободно се предлага храна без етикет.

Новата инициатива на депутатите от Европейския парламент е част от глобалната им кампания относно етикирането на храните.

Приета е вече наредба, според която задължително ще се поставят етикети на прясното, охладено или замразено месо без значение от вида му. Разпоредбата влиза в сила от 1 април тази година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати