Великденските пости започнаха – какви са правилата

Пости

Великденските пости, които тази година ще продължат до 18 април включително, вече започнаха. Хората, които са решили да постят тази година, трябва да спазват строг режим на хранене.

Великденските пости забраняват консумацията на

храни от животински произход, като в това число се забранява не само месото, а и млечните продукти и яйцата.

Олиото и рибата са забранени през повечето време. Тяхната консумация се разрешава само на Благовещение – 25 март и Цветница, която тази година е на 5 април.

Позволените продукти са хлябът, макаронените изделия, плодовете, зеленчуците, соевите продукти, ориз, зърнени продукти, локум, халва и мед.

Постът се спазва като борба срещу греха, но при изследвания много лекари са установили, че временната почивка от месни храни има положително въздействие върху организма.

Според църковните канони постът не трябва да е единствено с храната, а и духа. През този период трябва да бъдем по-смирени и да помагаме на близките си. Не трябва да се гневим, да завиждаме, както и да бъдем алчни, завистливи и похотливи.

Боб

Великденският пост е най-строгият пост, който се спазва през годината. Той продължава точно 40 дни и винаги започва точно 7 седмици преди Великден.

Именно заради дългия период на въздържание, постът започва постепенно. След Месни Заговезни от менюто се изключва само месото, но за седмица се позволява консумацията да млечни продукти и яйца до Сирни Завовезни.

През следващия период от поста се консумира единствено растителна храна без никаква мазнина до Великден. На Разпети петък, тъй като денят е свързан със страданията на Христос, не се яде нищо, а само се пие вода.

Изключително важно е по време на поста да пиете повече вода – около 2-3 литра на ден. Ако ви мъчи глад, вдъхнете аромата на подправки като канела и карамфил. Твърди се, че това много помага за овладяването на пристъпите на огладняване.

Великденският пост е най-строгият в православния календар. След него започва Петровият пост. Третият пост е Богородичният, който започва от 1 и продължава до 15 август. Последният пост е Коледният – от 14 ноември до 24 декември.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Георги
Георги
16.03.2016 16:44
Страхотна информация благодаря ... Точно така се прави при ( Великденските пости ) .
0
0