Любимите десерти на руснаците

Руски десерти

Русия е огромна страна и кухнята ѝ е много разнообразна в зависимост от това в коя част на държавата се намирате. По отношение на десертите обаче има някои доста универсални рецепти, с които руската кухня се е прочула навсякъде по света.

Характерно за нея е, че в много рецепти не се използва захар, а мед, тъй като той векове пчелният продукт е присъствал на руската трапеза. Сред най-характерните сред руските десерти са сладките блини и пироги, киселите, краваите, пряниките и др. Ето някои от най-популярните руски десерти:

Блини

1. Блини: Приготвят се от пшенично или елдено брашно, мая, прясно мляко, сол и захар. От тази смес се замесва тесто, което се оставя да втаса и след като е готово, се изпържва в силно сгорещена мазнина. Готовите блини се поднасят заедно със сладко или мед. В Русия блините могат да се консумират и като предястие заедно с хайвер, филе от сьомгови риби или сметана.

2. Сладки пироги: Пирогите представлява тестено изделие, което може да бъде поднесено както като десерт, така и като предястие. Според руската поговорка не е толкова важна каква е къщата, а какви пироги пекат нейните домакини. Това така разпространено изделие се приготвя от пшенично брашно, вода, прясно мляко, сол, захар, мая и понякога и яйца. Много популярни са медните и вишневите пироги, които се приготвят съответно с мед и вишни и се поднасят като десерт.

3. Кисели: Макар някога киселите да са били наистина кисели и да са се приготвяли от овес и грах, днес те са сред незаменимите десерти в руската кухня. Приготвят се от нишесте и всякакви плодови пюрета, пресни или сушени плодове. Сред най-разпространените кисели са тези от ябълки, от боровинки, от шипки, от тиква, от квас, овес и мед.

Ватрушки

4. Петербургски ябълков пудинг: Приготвя се от ябълки, сметана, яйца, брашно, захар, масло, лимонов сок и сладко от плодове. Изпича се във фурна и се поднася заедно със сметана.

5. Десерти с извара: Този десерт е много лесен за приготвяне, поради което е разпространен из всички части на Русия. Приготвя се от претраита през сито извара, към която се прибавя захар, краве масло и сметана, мед или различни плодове.

6. Краваи: Приготвят се от брашно или просо, прясно мляно, захар, масло и яйца. Към основната рецепта могат да бъдат добавени сметана, сладко от плодове или мед.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати