Без бг зеленчуци по пазарите, залива ни внос от Албания

Вносни зеленчуци

Няма български зеленчуци по пазарите. По данни на съюза Произведено в България близо 78 процента от плодовете и зеленчуците, които се предлагат по родните пазари и тържища, са вносни.

Проверка на инспекторите на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата е установила, че през последните няколко седмици има масиран внос на зеленчуци от Албания. Масово се внасят плодове и зеленчуци от Гърция, Македония и Турция.

Междувременно проверка по столичните пазари показва, че търговците до един рекламират стоката си като българска. На нито една сергия не се откриват лимони, домати или краставици от Албания, откъдето са всъщност. Вместо това навсякъде са поставени табели, че доматите и краставиците са от Пловдив и т.н.

Всъщност вносните плодове и зеленчуци не се отличават като качество от българските. Търговците предпочитат да скрият истинския им произход от чисто психологическа гледна точка, защото българите избягват за си купуват вносни зеленчуци.

Ако държите наистина на български зеленчуци, то може да заложите на салатите, които се отглеждат в родните оранжерии. Оранжерийното отглеждане на домати и краставици в България е нерентабилно и скъпо, а произведената продукция се изнася в чужбина.

Вносно месо

Дори картофите, които в момента се предлагат на сергиите не са родно производство. Факт е, че у нас се отглеждат близо 80 000 тона картофи годишно, което не е достатъчно да отговори на консумацията, която е близо 500 000 тона на година.

Подобно е положението и на щандовете за месо. По данни на Българската стопанска камара близо 84 процента от месото у нас е вносно.

Тези тревожни данни станаха причина експерти да препоръчат държавата да намери начин да създаде условия за протекция и стимул на българското производство, разбира се, без да нарушава европейските регламенти.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати