Какво може и не може да има на масата за Нова година

Новогодишна украса

Нова година е един от най-големите празници, който се празнува тържествено във всеки дом. Доскоро посрещането ѝ се свързваше предимно с размяната на подаръци, но сега това вече в повечето семейства се прави на Коледа.

Това, което обаче не се е променило без значение на изминалите десетилетия и промяната на самото общество, е новогодишната трапеза. Тя продължава да е по-празнична и по-богата от обикновената трапеза, тъй като символизира желанието на хората предстоящата година да е по-щедра, по-плодородна, по-богата за земята и за народа ни, да ни донесе много здраве, щастие и късмет.

Приготвянето на новогодишната трапеза не е особено сложно, но трябва да се спазват някои традиции, които са се наложили с времето. Ето какви правила трябва да спазвате при приготвянето на новогодишната маса, за да сте сигурни, че няма да се изложите пред Вашето семейство, роднини, приятели и близки:

1. Новогодишната трапеза задължително трбява да изглежда празнично, което означава, че е добре да разполагате със специална новогодишна покривка. Ако сте пропуснали да се снабдите с такава покривка, поставете някоя достатъчно официална за повода и наблегнете на красивите новогодишни салфетки. Ако сте забравили да си закупите и празнични салфетки, използвайте по-обикновени, но ги украсете, например с борови клончета.

Новогодишна Трапеза

2. Никога не постилайте новогодишната маса с мушама или хартиена покривка. Това със сигурност ще изглежда обидно за Вашите гости. Това важи и ако постелете изгорена или лекьосана покривка, дори и тя да е с новогодишни мотиви.

3. Запалете няколко свещи, които да придават уют на семейната новогодишна обстановка, но не ги слагайте на масата, ако не е достатъчно голяма, защото някой може да се изгори.

4. Масата трябва да излъчва изобилие, без да е претрупана, с което би се затруднила приятната и задушевна консумация на храната.

5. Традиционните предястия и салати, които се сервират на новогодишната трапеза, са руска салата, туршии, мезета, сирена и ядки.

6. Централното място на новогодишната трапеза трябва да е отредено на печеното прасе или печена пуйка. Не забравяйте и традиционните сарми.

7. За десерт на новогодишната маса обикновено се поднася баклава и питка или баница с късмети.

Разгледайте нашите изпитани рецепти за новогодишната трапеза.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати